Partička kluků podle vyšetřovatelů poprvé udeřila kolem silvestrovsko-novoroční půlnoci ve Stromovce – a pak si svůj čin zopakovala ještě v pátek 7. ledna.

Oba skutky mají jedno společné. Trojice mladistvých pachatelů, jimž zdatně sekundovali dva nezletilci, se nerozpakovala oběti ohrožovat pistolemi. Tedy – ve skutečnosti se jednalo o předměty, které se zbraním jen podobaly…

Novoroční loupež by ještě do jisté ještě bylo možno považovat za dílo náhody, kdy pachatelé využili příležitosti. Udeřili ve Stromovce, kde pod pohrůžkou dvou stříbrných „pistolí“ a následně i fyzického násilí donutili vyhlédnuté oběti k vydání čtyř mobilních telefonů a veškerých peněz; celková škoda se vyšplhala téměř ke čtyřiceti tisícům korun. Druhý čin se již jeví promyšleněji, ačkoli i tentokrát sehrály hlavní roli zbraně, hrozby a fyzické násilí. Dějištěm se stal ostrov Štvanice. „Pod smyšlenou legendou pachatelé vylákali poškozené z tamního klubu do temných zákoutí ostrova, kde po nich – opět se zbraní v ruce – požadovali vydání financí a veškerých cenných a lehce zpeněžitelných věcí,“ přiblížil včera počínání mladičkých lupičů Tomáš Hulan z pražského policejního ředitelství.

Partičku policisté dopadli

Když uplynul další týden, pachatelé již do třetice neudeřili. Tentokrát byla řada na vyšetřovatelích. Ti pětici loupežnických učedníků přišli brzy na stopu – a 14. ledna všechny podezřelé zadrželi. „Kriminalisté u nich zajistili jeden z uloupených mobilů a zmiňované zbraně. Ukázalo, že se jedná pouze o zapalovače vzhledu pistolí,“ připomněl kpt. Hulan.

Navzdory tomu pachatelům, pokud soud uzná jejich vinu, hrozí citelné tresty. Alespoň trojici starších. Delikventům mladším 18 let se sice trestní sazby snižují na polovinu – i tak jim ale hrozí až pět let vězení. Nezletilci se kriminálu bát nemusejí, protože osoby mladší 15 let nejsou u nás trestně odpovědné. Přesto jejich počínání nezapadne bez povšimnutí. Policisté již informovali nejen jejich rodiče, ale uvědomili také pracovníky magistrátu působící jako orgán sociálně právní ochrany dětí.