Ty celníci zajistili před dvěma lety, kdy v rámci akcí Mandarinky a Kamaran zasáhli v Praze a okolí proti organizované skupině cizinců nezákonně pašující nezdaněné kuřivo na českém území.

Šlo o originální výrobky různých značek lacino nakoupené ve východních zemích i o jejich padělky. Kolky buď zcela chyběly, nebo se jednalo o tabákové nálepky Běloruska, Ruska, Ukrajiny, Moldávie, případně s označením Duty Free. Daňový únik celníci vyčíslili na 15 milionů korun.

Opatrní pašeráci

Zboží k nám mířilo přes mezisklady fungující v Rumunsku, Maďarsku a Polsku; několikrát týdně je zločinci převáželi například v různých dutinách dodávek či v tajné schránce pod podlahou ložného prostoru (přičemž převoz ještě maskovým jiným zbožím, třeba nákladem hliníkových disků automobilových kol).

Došlo ale i na transporty v nenápadných osobních autech, u nichž navíc pachatelé měnili poznávací značky podle toho, ve které zemi se zrovna nacházeli. Navíc využívali služeb „čističe" – předsunuté hlídky prověřující, zda na trase převozu nejsou hlídky celníků či policie, ale třeba i dopravní komplikace.

Pokud by zločinecké plány klaply, převážná většina měla být distribuována na tržnice, a to především v oblastech republiky u hranic s Německem. V roce 2013 ovšem celníci zasahovali od června do listopadu nejen v rámci silničních kontrol, ale také vybrali několik skladů – především v hlavním městě, také ovšem na Praze-východ a na Benešovsku. Mezi devíti zadrženými osobami byli tehdy nejen občané Ukrajiny, ale také lidé z Polska, Maďarska a Vietnamu. Navzájem se mnozí neznali, protože dodržovali přísnou konspiraci.

Dramatický úder

Ke konečnému úderu proti skupině přistoupila zásahová jednotka celníků 13. listopadu 2013, kdy v noci udeřila v Praze; při vykládce pašovaných cigaret v překladišti poblíž žižkovského nákladového nádraží. Neobešlo se to tehdy bez střelby – úspěšné – na pneumatiku auta s ujíždějící údajnou hlavou gangu. Cizinec se pak ještě snažil utéct po svých a zmizet v křoví, jeho záměry ale zmařila posádka policejního vrtulníku s termokamerou.

Záměry podloudníků tedy nevyšly – a soud rozhodl, že veškeré zabavené zboží, jemuž chyběly kolky určené ke značení tabákových výrobků prodávaných na území České republiky, bude zničeno. Generální ředitelství cel proto přistoupilo k vykonání rozhodnutí, nad nímž asi zabolí srdce nejednoho kuřáka. Náklad byl na své poslední cestě velmi bedlivě střežen, aby se nestal předmětem případných dalších zločineckých plánů; transport doprovázela i ozbrojená eskorta.

V Litvínově byl ve čtvrtek tabákový kontraband znehodnocen v drtičce; za dvě hodinky bylo hotovo. Materiál přimíchaný k dalšímu odpadu se pak vozí do spalovny v Čížkovicích na Litoměřicku.