Předseda odvolacího senátu Luboš Vlasák označil postup Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a státního zastupitelství za alibistický. Podle něj totiž zvolily právní kvalifikaci, která neodpovídá popisu skutku, ale je typická spíše pro dopravní nehody.

Vlasák také připomněl, že Vaic byl v autě na pozici podřízeného. Jeho kolega přitom proti zákroku neprotestoval, z důkazů navíc vyplývá, že na to měl dostatek prostoru. "S tím zákrokem se ztotožnil, ale žalován nebyl," podotkl soudce.

Obžalovaný policista před budovou soudu. Přišly jej podpořit desítky lidí.
Policista obviněný ze zranění motorkáře byl zproštěn obžaloby

Podivil se také nad tím, že byl motorkář obžalován pouze z maření výkonu úředního rozhodnutí. S alkoholem v krvi ujížděl ulicemi Prahy rychlostí okolo 145 km za hodinu. "To byla bezohledná jízda," řekl Vlasák, podle kterého by bylo odpovídající muže obžalovat z obecného ohrožení. "Co ten pan policista měl dělat? Čekat, až se pan poškozený unaví, dojde mu benzín? To je pro odvolací soud naprosto nepředstavitelné," doplnil soudce.

Půjdu si zacvičit

Policista podle obžaloby loni 16. června zastavil ujíždějícího motorkáře tak, že mu z protisměru, odkud ho řidič nemohl vidět, vjel do cesty služebním autem. Podle žalobce tím ale nevytvořil zátaras, nýbrž náhlou překážku, na kterou řidič motocyklu neměl šanci zareagovat, i když začal brzdit. Do auta narazil v rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. Policisté motocyklistu podezírali z toho, že má zákaz řízení, který skutečně měl.

Kapsář. Ilustrační foto.
Pusťte nás, když budou ty Vánoce. Policisty se snažily uplatit kapsářky

Vaicovi v minulosti vyjádřili podporu vedení Policie ČR, policejní prezident Tomáš Tuhý i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). GIBS nařčení, že policistu účelově kriminalizovala, odmítla. Na pondělním jednání, stejně jako dříve u obvodního soudu, přišli Vaice podpořit známí a kolegové, bylo jich méně než loni na podzim. Tehdy svolali policisté před soudní budovu i shromáždění na Vaicovu podporu. To následně kritizoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Aktuální rozhodnutí odvolacího soudu Šimon Vaic podle portálu iDNES.cz uvítal. Uvedl, že se s rozsudkem naprosto ztotožňuje a na dotaz, co bude dělat nyní, odpověděl s úsměvem: „Půjdu si zacvičit.“

Motorkář ujížděl policistům.
Divoká honička s motorkářem. Převážel drogy, byl pod jejich vlivem a ještě opilý