Nemaskovaný pachatel tehdy vytáhl z bundy asi 35 cm dlouhý nůž – a s tímto argumentem v ruce si půl hodiny po poledni vynutil vydání desetitisíců korun, přiblížil okolnosti zločinu policista Jan Daněk.

Nyní ale detektivové zjistili, že stejný a dosud neznámý pachatel s největší pravděpodobností spáchal během dubna přepadení dvě, uvedla Martínková. „Loupil již o den dřív v pojišťovně ve Štefánikově ulici." konstatovala. V bance ve Vršovicích si pak možná potřebovat „spravit chuť".

V pojišťovně se pachatel, který se rovněž ozbrojil nožem, objevil odpoledne krátce před půl pátou. Ukázal igelitku s uschovanou kudlou a vyrukoval s požadavkem na vydání všech peněz: jak z pokladny, tak z trezoru. Ale ouha: vyhovět mu přepadaná žena nemohla. „Několikrát zopakovala, že žádné peníze nemá – a že si zřejmě spletl pojišťovnu s bankou," připomněla Martínková souvislosti.

Lepší drobná kořist než vůbec žádná

Loupežníkovi chvíli trvalo, než mu došlo, jak se věci mají – pakovat se pryč s prázdnou se ale nehodlal; lepší drobná kořist než vůbec žádná. „Pracovnici donutil alespoň k vydání jejích osobních, dá se říci drobných, peněz – včetně platební karty s PIN kódem," uvedla Martínková.

„Při odchodu ji pak ještě opakovaně upozornil, že pokud mu řekla špatný kód, vrátí se zpět a vyřídí si to s ní. Během těchto výhrůžek mu ale samou roztržitostí z igelitky vypadl nůž, který tam poté zapomněl," přiblížila Martínková počínání lupiče-packala.

Hned u nejbližšího bankomatu ve Štefánikově ulici se odcházející pachatel pokusil vybrat peníze. Majitelka karty mu ale úmyslně dala nesprávný PIN, takže neměl šanci dostat se k jejím penězům. Ani po několika marných pokusech to ale ještě nevzdával; o pár ulic dál to zkoušel u dalšího bankomatu.

Nemohlo to skončit jinak než opět neúspěchem. Přesto to zkusil ještě do třetice: v ulici Na Knížecí. Teprve tam byl jeho anabáze konec, když kartu, mezitím již zablokovanou, bankomat pohltil – a už ji nevydal zpět.

Je schopen 'poučit se' ze svých omylů

Tomu, že v loupežnickém řemesle nejspíš šlo o začínajícího amatéra, se zdají nasvědčovat i další okolnosti. Už fakt, že se pro peníze vypravil do pojišťovny – stejně jako nejistota v hlase patrná už ve chvíli, kdy si říkal o peníze. Úspěch z Moskevské ulice by ale v případě, že se skutečně jednalo o stejného muže, mohl naznačovat, že je schopen „poučit se" ze svých omylů.

A při akci v bance také citelně přitvrdil. „Na místo události musel přijet policejní intervent kvůli špatnému psychickému stavu přepadené ženy," připomněl Daněk již krátce po činu.

Třebaže tehdy policisté téměř okamžitě zveřejnili kamerové záznamy, žádný podnět k osobě pachatele od veřejnosti neobdrželi. Věří, že nyní by to mohly změnit záběry z pojišťovny a z bankomatů.

Vydával se Čech za Slováka?V souvislosti s loupežnými přepadeními hledají kriminalisté muže sportovní postavy ve věku mezi 30 až 40 lety. Má světlou pleť, krátké černé vlasy, oválný obličej, velký nos a tmavé oči posazené daleko od sebe. Na sobě měl tmavou softshellovou bundu černo-šedé barvy, tmavě modré džíny a na nohou měl černé nízké boty s bílou podrážkou. Na hlavě měl nasazenou tmavě modrou čepici se žlutým kšiltem. V bance mluvil česky, v pojišťovně zpočátku hovořil slovensky; když se ale situace nevyvíjela podle jeho představ, znervózněl – a přešel do češtiny.