Loni v srpnu havarovala policejní a civilní vozidla na křižovatce ulic Zálesí a Štúrova na Praze 4. Při střetu vozidel bylo jedenáct lidí zraněno. „Během prověřování vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) shromáždil výslechy všech čtrnácti účastníků dopravní nehody, podařilo se mu zajistit důležité kamerové záznamy z veřejné i policejní techniky, stejně jako lékařské zprávy zraněných osob,“ uvedl pro iDnes.cz Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS.

Policie. Ilustrační foto.
Na Lhotce bourala tři policejní auta: jedenáct zraněných!
Zdroj: Youtube

Výsledky vyšetřování znalců 

Muž, který řídil policejní vozidlo, tvrdil, že jeho auto nebrzdilo, což ovšem vyvrátil expert. Později se ukázalo, že řidič trpí závažnými zdravotními problémy. „Podstatou bylo, že u něho nastala krátkodobá zdravotní komplikace, která způsobila výpadek vnímání a soustředění,“ řekl Mitáček.

Znalec pak zjistil, že policista trpí krátkodobými epileptickými záchvaty. „Vyšetřovatel tak v těchto dnech dospěl k závěru, že dopravní nehodu způsobilo policejní vozidlo, ale nebylo prokázáno, že by za způsobení nehody byl odpovědný řidič tohoto vozidla,“ uvedl serveru Mitáček. Muž tedy nebude potrestán ani kázeňsky, protože se podle inspekce nedopustil trestného činu. Sama GIBS navrhla odložení případu.

Nehoda tramvaje. Ilustrační foto.
Hromadná nehoda. V ulici U Plynárny havarovalo šest vozidel a tramvaj