„Sice vykonal dvě třetiny trestu, chová se řádně, prokázal polepšení, má zajištěnou budoucnost a zaměstnání, ale ani při splnění veškerých podmínek není na podmíněné propuštění nárok," upozornila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová. Podle ní nemohl její senát odhlédnout od závažnosti činu, který Mikuš spáchal. „Soud přihlédl i k tomu, jak by se asi cítila poškozená, kdyby byl odsouzený podmíněně propuštěn," podotkla.

Čtěte také: Ke dvěma tisícům nezvaný host přibral i dvě láhve

Muž proti rozhodnutí podal stížnost

Padesátiletý Mikuš soud žádal o "druhou životní šanci". Uvedl, že činu lituje a trápí se jeho nevratností. „Se vší skromností a pokorou se domnívám, že mým přístupem k trestu a mým chováním po jeho dobu vás mohu přesvědčit o upřímnosti a pravdivosti svých slov," řekl. Proti pátečnímu rozhodnutí podal stížnost, za půl roku navíc může o propuštění požádat znovu.

Proti předčasnému propuštění se postavil státní zástupce. Argumentoval posudkem psychiatra, podle nějž Mikuš dosud nezískal dostatečnou sebereflexi. Na posudek posléze odkázala i soudkyně. „Vyplynulo z něj, že odsouzený je osoba inteligentní, ví, co se od něj očekává, a dokáže se podle toho zachovat," poznamenala k Mikušovu vystupování před soudem.

Za lékařův řádný život se zaručil primář 

Mikušův právník Jaroslav Ortman zdůrazňoval, že jeho klient vystudoval při výkonu trestu teologii, pracuje jako knihovník a vedení věznice mu důvěřuje natolik, že mu umožňuje jednak volný pohyb po areálu, jednak i krátké pobyty na svobodě - naposledy loni o Vánocích.

Propuštění podpořil dopisem lékař a teolog Jaromír Matějek, který se mimo jiné věnuje otázce svědomí v lékařské etice. Za Mikušův řádný život se pak přímo zaručil primář z plzeňské nemocnice Pavel Jindra.

Čtěte také: Vrah z Klánovic tvrdí, že chtěl oběti jen sebrat detektor kovů

Přelepil jí ústa a nos lepicí páskou

Advokát Ortman u soudu uvedl, že jeho klient má práci na svobodě zajištěnou právě u Jindry. Pro ČTK pak upřesnil, že by nemělo jít o výkon lékařské praxe, ale typově spíše o výdej zdravotnického materiálu.
Lékař v únoru 2007 vylákal svou o čtyři roky mladší milenku, kolegyni z farmaceutické firmy, na schůzku. Svázal ji drátem, přelepil ústa a nos lepicí páskou a přetáhl jí přes hlavu igelitový pytel. Když se udusila, vložil ji do předem připravené plastové bedny, do níž vyvrtal otvory a zatížil ji kameny, aby klesla pod vodu. Potom odcestoval do zahraničí. Do Prahy byl eskortován z Německa v červnu 2007.

Žena umírala až osm minut 

Svou vinu od počátku odmítal, snažil se ji svést na manžela oběti. Stěžoval si až u Ústavního soudu, poukazoval na chybějící přímé důkazy. Soudy uzavřely, že Mikuš vraždil ze žárlivosti: milenka chtěla jejich vztah ukončit a Mikušovi se mezitím rozpadlo manželství.

Státní zástupce pro Mikuše při procesu neúspěšně požadoval dvacetiletý trest s tím, že muž milenku zavraždil zvlášť trýznivým způsobem. Žena umírala až osm minut, podle soudce se však neprokázalo, že by Mikuš její utrpení úmyslně protahoval.