Něco takového ale skupina dohazující zájemcům služby prostitutek neměla zapotřebí – zprostředkování nabídky v pražských hotelích nebyl problém. A své udělal také internet – a mimo to i pověst, kterou mezi svými známými šířili uspokojení zákazníci. Služby zahrnovaly nejen bohatý výběr z dívek a mladých žen, mezi nimiž dominovaly studentky vysokých škol, ale holky na zavolanou, dostupné v kteroukoli denní i noční dobu, měly zajištěn i servis. A ten nezahrnoval pouze dopravu. Pokud pán neměl hotovost, ale přál si platit kartou, nebyl problém rovnou přivézt přenosný platební terminál. Ty byly k dispozici hned dva…

Šéf skončil v cele

S tímhle vším je ale konec. Pro úspěšně rozjeté podnikání v oblasti sexu neměli policisté pochopení. Po roční práci na případu, který nesl krycí označení Zlatokop, rázně udeřili. „Jednadvaceti­člennou skupinu – sedmnáct mužů a čtyři ženy ve věku od 22 do 56 let z Prahy a Středočeského kraje – nyní detektivové obvinili z kuplířství,“ uvedl v pátek Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Organizátor a vůdčí osobnost skupiny je ve vazbě, trestní stíhání ostatních osob probíhá na svobodě,“ konstatoval s tím, že podezřelým osobám hrozí v případě prokázání viny před soudem dvou až osmileté tresty.

Nepřetržitý sexdispečink

Gang obchodníků s bílým masem, který měl jasně danou organizační strukturu a přesně rozdělené úkoly, podle zjištění kriminalistů fungoval několik let. Jeho mozkem i srdcem byl 35letý muž, který zřídil několik eskortních agentur. „Ty nabízely na svých internetových stránkách sexuální služby. Nechal také vyhotovit letáky a vizitky upozorňující na tyto služby, kterými diskrétně vybavil „spřízněné duše“ v nejlepších pražských hotelích. Dispečink, vybavený značným množstvím mobilních telefonů, byl zřízen vždy v jednom z pražských bytů – a čas od času měnil adresu,“ přiblížil Hanták, jak se kšefty se sexem odehrávaly. A šlo vskutku o podnikání ve velkém! „Na cca šedesáti telefonech personál dispečinku v nepřetržitém provozu přijímal objednávky zákazníků a domlouval cenu. Ta se pohybovala od jednoho do třech a půl tisíce korun za hodinu,“ připomněl zjištění kriminalistů.

Jasně dané úkoly

Dispečink byl v kontaktu nejen se zákazníky, ale také se ženami ochotnými služby poskytovat. K dispozici byly prostitutky od 18 do 35 let. Převážně šlo o svobodné studentky, ale nechyběly ani ženy vdané či rozvedené. Také jejich pohnutky byly rozmanité. Vedle holčin chtějících se povyrazit a při tom si přivydělat prodávaly svá těla i ty, které se ocitly ve finanční tísni.

O tomhle pozadí ale zákazníci neměli potuchy. Pro ně bylo podstatné, že ženu, která souhlasila s návrhem zakázky, vyvedl doma „firemní řidič“ a dovezl ji na místo určení. Buďto do hotelu, nebo do klientova bytu. Za poskytnuté služby žena inkasovala od klienta sjednanou částku, z níž si předem daný podíl odpočítala a zbytek předala řidiči. Ten si rovnou nechal odměnu za dopravu – podstatný díl peněz ale odevzdával na dispečinku.

Jednoznačné důkazy

O tom, jak kuplířská skupina fungovala, mají vyšetřovatelé nejen jasnou představu. K dispozici jsou i důkazy. Při domovních prohlídkách detektivové objevili evidence provedených i nabízených prací, databázi prostituujících žen i údaje o klientech. Podařilo se zajistit také 75 mobilních telefonů, počítače, elektronické nosiče dat a dva mobilní terminály pro bezhotovostní platbu. Rovněž byl zajištěn jeden legálně držený revolver a 190 000 Kč na hotovosti. Následně ještě policisté nechali zablokovat přes čtvrt milionu – konkrétně šlo o 280 000 Kč – na bankovním účtu.