S takovouto výzvou v úterý zveřejnili pražští kriminalisté podobiznu ženy, která vystupovala pod jménem Anna Nováková či Kolenská a prostřednictvím inzerátů nabízela zprostředkování půjček. Ve skutečnost však lidem, kteří se ocitli ve finanční tísni, žádné peníze nezajistila. Právě naopak – jejím cílem bylo oškubat je i o to poslední, co jim ještě zbývalo.

Naznačuje to alespoň dosavadní vývoj vyšetřování – přičemž poznatky policejních detektivů jsou jednoznačné: nejméně od roku 2010 nabízela dotyčná podvodným způsobem zprostředkování půjček. V úterý to potvrdila Eva Kropáčová z ředitelství pražské policie. „Poškození se s ženou vždy setkali přímo na ulici, kde sepsali smlouvu a zaplatili poplatek za zprostředkování od 500 do 3000 korun – podle výše půjčky,“ přiblížila policistka fintu podezřelé ženy. „Letos v lednu své jednání propracovala do dokonalosti, když našla na ulici cizí doklady totožnosti. Toho využila – a od té doby se vydávala právě za ženu, která přišla o doklady. Při potvrzování smluv používala razítka na smyšlenou firmu, které si sama opatřila. Žadatelé si posléze peníze měli převzít ve večerních nebo odpoledních hodinách na adrese, kterou jim určila. Nikdy však k předání peněz nedošlo,“ shrnula Kropáčová dosavadní zjištění.

O tom, že zadržená žena se podvodů skutečně dopouštěla, přitom vyšetřovatelé nepochybují. A nejen z toho důvodu, že za podobné jednání už byla v minulosti souzena a po několik let nechodila do práce. Přesvědčivě hovoří zajištěné důkazy. Na počátku dubna totiž byla tyto žena zadržena i s dvaceti již vyplněnými zfalšovanými smlouvami. Kriminalisté jsou ale přesvědčeni, že prozatím zaznamenali pouze příslovečnou špičku ledovce. Očekávají, že oklamaných, kteří podvod kvůli nízké škodě neohlásili, mohou být desítky. Nebo spíš stovky!

Policisté se nyní obracejí na všechny podvedené, kteří případ dosud neohlásili, aby se ozvali prostřednictvím linky 158.

Pokud se podezřelé ženě podaří vinu prokázat před soudem, hrozí jí až tři roky vězení.