Prozatím vědí o čtyřech skutcích spáchaných v době od konce loňského října do konce letošního února, připomněla v úterý Iveta Martínková z ředitelství pražské policie. „Všechny tyto delikty má na svědomí jeden mladík. Jeho agrese navíc s každou novou zkušeností gradovala," konstatovala.

Pachatel podle jejích slov začínal s obtěžujícím chováním v podobě nevhodných slov, následovalo osahávání – a nakonec došlo i na skutek kvalifikovaný jako pokus o znásilnění: pachatel ženu povalil na zem a pokoušel se z ní strhat oblečení.

„Když se poškozená bránila, udeřil ji několika ranami pěstí do obličeje. Jeho drzost navíc byla natolik velká, že se o tento zbabělý čin pokusil přímo na ulici uprostřed sídliště," uvedla Martínková. „Možná jen díky tomu ženu zachránil náhodný svědek, který reagoval na její křik," doplnila.

Ani pak to vyrušený násilník nechtěl úplně vzdát. Svou oběť se ještě narychlo pokusil oloupit, když se s ní přetahoval o kabelku. Až když utrhl poutka, utekl s prázdnou.

Výtržnictví, loupež, znásilnění

Z místa činu se sice ztratil, ale dlouho neunikal. Již o den později se ho kriminalistům podařilo odhalit a zadržet. Mladík následně vyslechl obvinění z výtržnictví, loupeže – a také znásilnění ve stadiu pokusu.

Kriminalisté předpokládají, že dopadený muž zřejmě nemá na svědomí jen čtyři sexuálně motivované útoky, o kterých se dozvěděli. Očekávají, že se prostřednictvím bezplatné linky 158 přihlásí i další ženy, které měly obdobnou zkušenost.

V podobných případech policisté pro osvěžení paměti často zveřejňují fotografii podezřelého – to ovšem nyní není možné. Dosud totiž nejsou ukončeny policejní úkony jako třeba rekognice (poznávání podezřelého mezi více osobami).

Zatím mohou policisté sdělit pouze to, že ženy, u nichž neměl vyhraněné požadavky na věk ani typ, obtěžoval v oblasti Černého Mostu mladě vypadající muž snědé pleti.

Čtěte také: Lupič v Praze znásilnil prodavačku, asi má na kontě více zločinů