Své věci, tašku i pas, pak spatři v rukou neznámého muže. Pravděpodobný nálezce mu vše vrátil – a odešel. Teprve pak majitel zjistil, že všechno zpět nedostal. „Při kontrole obsahu poškozený zjistil, že mu chybí finanční hotovost," uvedla Řádková. Zatím neznámý muž by určitě měl čím přispět k objasnění příkladu. Policisté zatím vědí, že pátrají po černovlasém muži kolem třicítky, který byl vysoký asi 180 cm, měl na sobě tmavé oblečení a na krku bílou šálu. Věří, že k jeho nalezení by mohly přispět kamerové záznamy.

Zdroj: Policie
Zdroj: Policie

Závada zastavila šest linek tramvají na šest hodin
Šest tramvajových linek mířících z Prahy 3 do centra metropole postihly ve středu komplikace, jež přinesla závada na trati. Kvůli vážnější poruše výhybky byl od deváté hodiny omezen provoz v úseku Želivského – Flora a dále k Muzeu nebo ke stanici Náměstí Míru. Tramvaje na linkách číslo 5, 10, 11, 13, 15, 16 nahradila autobusová doprava s označením X-10 a X-11. Obnovit provit se podařilo po šesti hodinách: pět minut po třetí odpoledne.

Miliardové kšefty s mákem? Podvod, řekl soudNejenom stamiliony, ale dokonce bezmála 1,9 miliardy korun podle středečního verdiktu Městského soudu v Praze vymámili od movitých investorů lidé, kteří vešli ve známost jako „podvodníci s mákem". Miliardářům údajně v letech 2007 – 2010 nabízeli pohádkové zisky při obchodování nejen s mákem, ale i s dalšími komoditami: s kmínem, rozinkami nebo s ořechovou směsí. Investoři však o část vložených peněz přišli – byť zpočátku slibované výnosy dostávali, aby nabyli dojmu, že obchody se zbořím, s nímž sami neměli zkušenosti, se rozjely víc než dobře. Po dokazování, které se táhlo od loňského dubna, dospěl senát Moniky Křikavové k závěru, že se z větší části jednalo fiktivní obchody se zbožím, které ani neexistovalo. Odehrávaly se jen na papíře. Manžele Marcelu a Josefa Stavjaníkovy a spoluobžalovaného Josefa Pospíšila uznal trestní senát vinnými a vyměřil jim tresty odnětí svobody od pěti do deseti let. Nejpřísnější trest dostala Stavjaníková, jež nejen měla organizovat transakce v rámci nepřehledného propletence firem, ale také dokázala investory přesvědčit o výhodnosti obchodů. Pospíšil, který byl prý autorem nápadu, si má odpykat sedm let. Souzen byl také advokát Jan Vrbenský. Tomu soud neprokázal, že by věděl o podstatě obchodů, vyměřil mu však podmínku za nedbalost spojenou s úschovou peněz jednoho z klientů. Verdikt není pravomocný a lze se proti němu odvolat (Vrbenský odvolání podal hned v jednací síni). Jeho součástí je i rozhodnutí o náhradě škody v částce blížící se dvěma miliardám korun.

Konfliktní situaci v baru vyřešila pouta
Kdo je padouch a kdo jeho oběť? Dlouho přemítat nad tím nemusela hlídka strážníků z Prahy 7, která byla v pondělí odpoledne přivolána do baru na Ortenově náměstí v Holešovicích, kde hosty napadl agresivní cizinec. I kdyby majitel provozovny na aktéry konfliktu neukázal, vše bylo zřejmé: jeden muž měl nad levým okem tržnou ránu, jiný – na pohled opilý – se choval agresivně.
Sprostě nadával a vyhrožoval všem fyzickým násilím, připomněl ve středu Jan Čihák z centrály městské policie. „Dokonce se znovu pokusil napadnout oznamovatele a vyhrožoval mu zabitím," konstatoval. Změnu situace přinesl rázný zákrok spojený s nasazením pout. Cizinec pak jako osoba podezřelá ze spáchání trestného činu skončil v rukou policie.

Čtěte také: Dokazování v Rittigově kauze je u konce