Podle jejích slov se dotyčný nechal uvnitř zamknout uklízečkou – a když žena odešla, patřila knihovna jemu. Tak to aspoň vnímal – a také se podle toho choval. Alarm, který zachytil jeho pohyb, poškodil a umlčel. „Následně odcizil kávovar, zdrojový kabel k počítači, dřevěnou krabičku s šicími potřebami a různé cukrovinky," konstatovala Dětská.

Muž, který v knihovně také přespal, se pak snažil dostat ven poškozením mříže. Protože neuspěl, schovaný za regály čekal, až odemknou přicházející zaměstnanci. Plán, že vyklouzne stejně nepozorovaně, jako se dostal dovnitř, ale nevyšel. Na místě byl zadržen. Došlo pak na sčítání škod, které se vyšplhaly na částku 27,5 tisíce.

Muž podezřelý z krádeže by v případě odsouzení mohl podle Dětské dostat až tříletý trest. Soud přitom není prostředím, které by viděl poprvé. „Přečinu krádeže se již v minulosti dopustil a za tento byl v srpnu letošního roku odsouzen Okresním soudem v Brně," konstatovala Dětská.

Policie hledá seniora, žádá lidi o pomocPohřešovaný Jaroslav Kohoutek.Pohřešovaného seniora hledá od nedělního odpoledne pražská policie. Čtyřiaosmdesátiletý Jaroslav K. odešel po 15. hodině z místa přechodného bydliště v Terronské ulici v Dejvicích – a zatím se ho nepodařilo najít. Policisté proto žádají o pomoc veřejnost. Jakékoli informace jsou vítány na lince 158 nebo na kterékoli služebně, uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Asi 168 centimetrů vysoký muž střední postavy má hnědé oči a krátké šedivé vlasy s čelní pleší. Nápadný je plíživou chůzí s tělem nachýleným kupředu. Na sobě měl buď zelené khaki kalhoty nebo modré džíny, modrý svetr a tmavou zimní bundu; na nohou černošedé důchodky.

Požár adventního věnce spolykal statisícePůlmilionovou škodu způsobil v noci na pondělí požár adventního věnce, který hořel v přízemí rodinného domu v Louňovicích na Praze-východ. Hasiči z Říčan, kteří byli přivoláni 40 minut před půlnocí, už však neměli co hasit, připomněla Lenka Kostková z centrály středočeských hasičů. „Už nic nehořelo, ale celý objekt oheň poškodil, konstatovala s tím, že stěny v domě byly zčernalé kouřem.

„Způsobená škoda 500 tisíc korun, uchránit se podařilo hodnoty za pět milionů, příčina vzniku požáru zůstává v šetření," tlumočila Kostková stěžejní body ze záznamu o události. Už v noci se nicméně ukázalo, že ničivé plameny vyšlehly poté, co zapálená svíčka zůstala asi tři hodiny bez dozoru…

Mladistvým, kteří popili, pomáhali záchranářiDvěma mladistvým, kteří to navzdory svým 16 letům přehnali s pitím alkoholu, volali během noci na sobotu sanitku pražští strážníci. Poprvé to bylo v Přetlucké ulici, kde si hlídka všimla mladíka ležícího na lavičce, který reagoval zmateně a mluvil nesrozumitelně. Navíc začal zvracet a ztrácet rovnováhu, a tak ho strážníci uložili do stabilizované polohy. Mladík, jenž nadýchal 1,93 promile, náramně ožil po příjezdu záchranářů.

To začal být agresivní, a tak mu hlídka na cestě do nemocnice musela dělat doprovod. 
Druhého pijana sbírala hlídka ze země na Karlově náměstí, kde mladík ležel na zemi mezi zvratky. Komunikovat nebyl schopen, dechovou zkoušku ale zvládl - s výsledkem 1,53 promile. „V obou případech strážníci následně informovali rodiče dotyčných," připomněla v pondělí vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová.

Pomatený hlučný naháč si chtěl ubližovatKřik, který byl spíš řevem, přilákal v sobotu v noci pozornost hlídky pražských strážníků k nahému muži, který u parku na Opatově nesrozumitelně hulákal na lampu veřejného osvětlení. Na přicházející hlídku gestikuloval, že je vše v pohodě a již se obléká - v pořádku ale nebylo vůbec nic. Dotyčný posbíral oblečení a vzal do zaječích.

Neprchal však po schodech; po hlavě proskočil hustým křovím a prchal tak vehementně, že strážníkům zmizel. Najít se ho podařilo zase podle křiku. Muž (stále zcela nahý) byl schoulený v křoví, škubaly s ním křeče - a při tom mlátil hlavou o zem a ještě se do ní tloukl pěstmi. Na přivolané záchranáře vyrukoval s velkou agresivitou, a tak při převozu do nemocnice strážníci museli asistovat.

Poplach vyvolal prázdný kufrRozruch, který naštěstí neměl závažný důvod, vyvolal v pondělí vpodvečer kufřík odložený nedaleko frekventované křižovatky na pražském Andělu. Místo, kudy na Smíchově projíždějí auta, tramvaje, autobusy i procházejí davy pěších, policisté pro jistotu uzavřeli; přerušit provoz musely i blízké stánky na vánočním trhu. Přivolaný pyrotechnik ale mohl dát pokyn k tomu, aby se na místo opět vrátil život. Žádné nebezpečí nehrozilo, po nějaké bombě ani památka. Kufr byl prázdný.

Vlaky zastavil smrtelný střetTragédie zastavila v pondělí vpodvečer železniční dopravu na frekventované trati z metropole na sever. Mezi obcemi Libčice nad Vltavou a Roztoky na Praze-zzápad srazil rychlík člověka, který střet nepřežil. Okolnosti události zůstávají předmětem šetření.

Ukradené auto řídil neřidičAuto evidované jako kradené honili v noci na pondělí pražští policisté. Za ujíždějící Škodou Superb jeli necelou hodinu před půlnocí z Podolského nábřeží až do Troje. Sedmatřicetiletý muž, který seděl za volantem, má platný zákaz řízení – a drogový test navíc naznačil, že je pod vlivem pervitinu a marihuany. Podezřelý je tak hned ze tří trestných činů.

Soud zkoumá audit vnitraÚdajnou krádež v centrále interního auditu ministerstva vnitra řeší od pondělka Obvodní soud pro Prahu 7. loni na podzim mělo z trezoru v jedné kanceláři zmizet 360 tisíc korun - soukromé peníze, které si před odjezdem na dovolenou v práci schovala asistentka.

Dva obžalovaní, kteří bývali vedoucími pracovníky - jeden prý peníze sebral, druhý podle obžaloby jeho skutek kryl - vinu odmítají. Hovoří o komplotu; ve skutečnosti se prý jednalo o domluvenou půjčku, která pak byla vrácena i s úrokem.