Je podezřelý z tří desítek vloupání, a to převážně v Praze 4, připomněl ve čtvrtek Jan Daněk z ředitelství pražské policie, podle jehož slov škoda přesahuje půl milionu korun. „Stihl" to během letošního roku: od ledna do listopadu, poznamenal.
„Pachatel postupoval vždy podle stejného scénáře: poté, co rozbil boční trojúhelníkové okno, vloupal se do vozidla a odcizil, co se dalo," konstatoval Daněk. Kořist byla rozmanitá: navigace, nářadí, nabíječky; v jednom případě i dětský kočárek. Prostě cokoli, co lidé v autech zanechali a co se dalo zpeněžit. „Kradené věci pak různě rozprodával, aby měl na živobytí, jelikož je nezaměstnaný," uvedl Daněk.
Muž, který už byl pro majetkovou trestnou činnost šestkrát odsouzen (a z minulosti byly v databázi jeho vzorky DNA, jejichž shoda se stopami z míst činu přispěla k jeho aktuálnímu odhalení), skončil za mřížemi; soud ho poslal do vazby. Je stíhán pro podezření z krádeže a poškození cizí věci. Vzhledem k jeho minulosti mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi," uvedl Daněk.

Cyklista odjel a nevrací se. Už od jaraVeškeré pátrání zatím nepřineslo žádný konkrétní poznatek. To je vše, co mohou kriminalisté z Prahy-venkov: Jih uvést k případu pohřešovaného muže, kterého hledají osm měsíců. Již v květnu žádali o pomoc veřejnost – ani to však nepomohlo. Ve čtvrtek se všímavé svědky pokusili oslovit opět.
Pohřešovaným je 46letý Jiří V. původem z Pardubic, kterého zaměstnavatel naposledy viděl 26. dubna na ubytovně v Louňovicích na Praze-východ. Tehdy, v úterý dopoledne, nasedl na kolo značky Favorit a odjel – přičemž na ubytovně nechal všechny své věci. Právě zaměstnavatel posléze nahlásil pohřešování.
Podařilo se zjistit, že na kole muž došlapal do Pardubic, kde v neděli 1. května navštívil svou bývalou rodinu. Ujet desítky kilometrů pro něj naznamená problém; jde o zdatného cyklistu. Detektivové proto předpokládali, že by mohl různě cestovat po území hlavního města, ale i Středočeského – a ještě pravděpodobněji Pardubického nebo Královehradeckého kraje. Nic bližšího se ale zjistit nepodařilo ani k tomu, kde se pohřešovaný vyskytuje, ani kde pobývá. „I přes veškerá provedená opatření," poznamenal policista Zdeněk Chalupa, podle jehož slov lze jakékoli informace k pohřešovanému předat prostřednictvím linky 158 a přijme je i kterákoli policejní služebna.
„Občané je také mohou telefonicky sdělit přímo kriminalistům z územního odboru Praha-venkov: Jih na telefonním čísle 974 882 476," uvedl Chalupa.
Pohřešovaný cyklista. Zdroj: Policie ČR 

Žena hledaná v souvislosti s loupeží se sama přihlásilaVelký pokrok zaznamenali detektivové IV. obvodu pražské policie řešící případ napadení hosta v baru na Opatově, kdy dva lidé z personálu byli obviněni z loupeže. Pátrali ještě po mladé ženě, již bylo na kamerovém záznamu vidět při prohledávání batohu oběti. Už nepátrají, informoval ve čtvrtek Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Sotva se ve středu informace o napadení (jež přerostlo v přepadení) objevily v médiích, věci se daly do pohybu: ještě večer se hledaná sama přihlásila. „Při následném výslechu od ní kriminalisté získali důležité informace k okolnostem případu," konstatoval Daněk.
Kauzu loupeže v baru policie řeší od konce listopadu. Návštěvník se při placení dostal do sporu s obsluhou – načež dostal pár ran pěstí, až zůstal ležet v bezvědomí na zemi. Po odchodu z podniku zjistil, že mu chybí peněženka s několika tisíci korun, mobilní telefon a tablet.

Čtěte také: Kdo vlezl do prodejny zadem?