To následně potvrdila i dechová zkouška: sedm z devíti kontrolovaných mělo upito, uvedl v pondělí Rudolf Rubeš z centrály městské policie. „Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu v dechu mladistvého byla 1,18 promile," připomněl.

Znamenalo to konec oslavy – a začátek polízanic. Ty přitom neskončily tím, že si pro své potomky museli přijet rodiče a věc bude oznámena na sociálku. „Mimo to bude skupinka náctiletých vysvětlovat rušení nočního klidu u přestupkové komise," poznamenal Rubeš.

Pozor na grily, varují záchranářiK případu popálení nebo opaření vyjíždíme každý den. Smutný pohled do statistik nabídla v pondělí Jiřina Ernestová z centrály pražských záchranářů. Nejde sice jen o pacienty z metropole a Středočeského kraje, protože vrtulník z Prahy vyráží k vážným případům i do jiných koutů republiky – přesto ale loňská čísla působí děsivě: pacientů s popáleninami nebo opařeninami ošetřovali pražští záchranáři 480. A polovinu tvořily děti!

Jako u zatím posledního případu z nedělního večera, kdy helikoptéra z Ruzyně letěla do Českých Budějovic, odkud na oddělení popálenin vinohradské nemocnice transportovala loni narozené miminko. Chlapeček měl opařeniny způsobené čajem na 30 procentech povrchu těla.

„Jedná se o velmi bolestivé poranění, často s celoživotními následky," varuje Ernestová. „Mnohdy by přitom tomuto zážitku zabránil zvýšený dohled dospělých a větší opatrnost," upozornila s tím, že nejčastěji na sebe děti zvrhnou horký nápoj nebo jídlo. „Dalším nebezpečím je oblíbené grilování nebo otevřený oheň," varovala aktuálně na počátku jara.

Během jediného dne si vzali život tři lidéKe třem případům dokonaných sebevražd byli v neděli při voláni pražští záchranáři. V pondělí o tom informovala Jiřina Ernestová z centrály pražských záchranářů.

„Časně ráno ukončil oběšením svůj život 47letý muž ze Strašnic. Dopoledne koroner ohledal tělo 81letého sebevraha, který utrpěl smrtelná zranění při skoku ze 6. patra, a po 22. hodině byli záchranáři přivoláni do Záběhlic, kde spáchal sebevraždu střelnou zbraní 23letý muž," konstatovala.

Takový počet sebevražd během jediného dne je výjimečný. Loni záchranáři evidovali 152 případů – v průměru 12 měsíčně. Sebevražd ubývá – předloni jich bylo 185.

Hledaný muž se prozradil popíjením na veřejnostiPopíjením na veřejnosti na sebe na počátku víkendu upozornil muž, který konzumoval alkohol na náměstí Bratří Synků v Nuslích. Protože porušoval městskou vyhlášku, která venkovní popíjení mimo restaurační zahrádky nedovoluje, dostal na místě blokovou pokutu. Následně si ale pro něj přijeli policisté. Kontrola dokladů totiž ukázala, že figuruje v celostátní databázi hledaných osob.