Mladík v červené bundě vytáhl z kapsy tlustý fix – a podepsal se na zeď. Pak si své dílo ještě vyfotil mobilem; jako důkaz, co v naší zemi dokázal. Zanedlouho už ale nápis fotili i strážníci – taky jako důkaz. Dvaadvacetiletý cizinec počmárání fasády nepopíral, jeho prohřeškem se nyní zabývají policisté.

Na záchytce skončili dva severští studenti Dramatickou zátěž zatím pražští záchranáři nezažívají v souvislosti s pobytem středoškoláků ze Skandinávie, kteří v hlavním městě tráví jarní prázdniny. Od jejich nedělního příjezdu byly zdravotnické týmy volány prozatím ke dvěma opilým mladíkům, informovala v úterý Jiřina Ernestová z centrály záchranné služby. Zásahy před nedělní i pondělní půlnocí měly shodné místo i okolnosti: z Václavského náměstí odvážely sanitky opilé mladíky ročníků narození 1995 a 1996. „Oba byli s příznaky intoxikace organismu převezeni do Protialkoholní záchytné stanice u Nemocnice Na Bulovce," konstatovala Ernestová.

Taxikář přišel o licenci, ale jezdil dálDopadnout řidiče, který v metropoli jezdil jako černý taxikář, se podařilo pražským strážníkům. O nedělním úspěchu „skupiny taxi" informovala v úterý vedoucí sekretariátu ředitele městské policie Irena Seifertová. Z jejích slov vyplynulo, že nešlo o zásah naslepo. „Hlídky byly informovány odborem dopravy Magistrátu hlavního města Prahy, že v pražských ulicích se může pohybovat vozidlo taxislužby, jehož řidič je veden jako osoba nespolehlivá pro tuto činnost, a to z důvodu dřívějšího odsouzení pro trestný čin," připomněla Seifertová s tím, že hlídka skutečně na tohle auto natrefila: asi dvě hodiny po půlnoci ve Francouzské ulici.

Kontrola potvrdila, že za volantem sedí muž, který oprávnění taxikařit již nemá. „Strážníci na místě zadrželi neplatné osvědčení řidiče taxislužby, které předali odboru dopravy kladenského magistrátu," poznamenala Seifertová. I v Praze se ale věc dále řeší – na odboru dopravy radnice Prahy 2.

Tísňová linka 112 „slaví" svůj evropský denJednotné číslo tísňové linky v Evropské unii, u nás obsluhované hasiči, má i svůj den v kalendáři. A když jde o linku 112, kdy jindy než 11. 2.? U nás tato linka, kde se lze domluvit nejen česky, ale i anglicky a německy (a operátoři si poradí i ruštinou nebo polštinou) začala fungovat od 20. dubna 2004 v Praze – a od roku 2005 pak po celé republice připomněl Radomír Stošek z operačního střediska středočeských hasičů. K domluvě při ohlašování mimořádné události je ale podle jeho slov nejen třeba rozumět. Je také nutné umět jasně říci, CO se stalo, KDE se to stalo a KOLIK osob potřebuje pomoc.