Auto, které naštěstí kolem tramvaje a v úseku s provozem omezeným stavební ohradou projíždělo velmi pomalu, se střetlo s 12letým chlapcem a o tři roky mladší dívkou. Děti zřejmě mířily do školy nejkratší cestou, mimo vyznačený přechod – a zpoza tramvaje stojící v zastávce Vinohradská tržnice vstoupily přímo před přijíždějící osobní vůz.

Přesné okolnosti nehody ale stále zůstávají v šetření policie. Oba malé pacienty odvezli záchranáři k ošetření na chirurgii Thomayerovy nemocnice v Krči.

Silně opilá dívka vypadla z tramvajeCestující, jejíž stav přihlížející hodnotili slovy „namol opilá" při vystupování doslova vypadla z pražské tramvaje. Stalo se to v úterý v šest večer na zastávce Dukelských hrdinů. Strážníci z Holešovic, které přivolali ostatní cestující, zjistili, že dívka má skutečně notně upito. Opravdu bylo očividné, že holdovala alkoholu – a dechová zkouška to výsledkem 3,76 promile jen potvrdila.

Třebaže dotyčná při neobvyklém vystupování nepřišla k žádnému úrazu, na místě pro všechny případy zasahovala sanitka. „Strážníci mladé ženě pro silnou opilost a možné zranění z pádu přivolali záchrannou službu. Ta dívku převezla k ošetření do nemocnice," připomněla ve středu vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová.

Zloděj chtěl vydělat na prázdných láhvíchMuže podezřelého z krádeže načapal v úterý večer pracovník ostrahy v obchodě na náměstí Republiky v centru metropole. Dotyčný přišel na způsob, jak si z prodejny odnést nikoli odcizení zboží, ale hotové peníze. Vetřel se do skladu, kam lidé, kteří v krámě nepracují, nemají přístup, a tam bral láhve, které pak nosil k automatu určenému k vracení zálohovaného skla. Jeho cílem bylo získat účtenku, kterou si nechá proplatit u pokladny.

Podezřelý si mohl myslet, že to vyšlo: žena za kasou mu vysázela na dlaň přes tisíc korun. Radost z bezpracného „výdělku" ale neměla dlouhého trvání; pokladní upozornila ostrahu. Dotyčnému pak už nebylo nic platné, že snadno získané peníze dobrovolně vydal. A neskončilo to ani u přivolaných strážníků, kteří by za normálních okolností věc řešili jako přestupek. Kdepak; jde už o trestný čin v kompetenci policie – vyšlo totiž najevo, že za krádež již muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen.

Sprejera polapil strážník v době volnaSprejera, který poničil fasádu domu na pražském Žižkově, zadržel strážník v civilu. Řádění mladíka se stříkacími barvami si příslušník městské policie, který zrovna nebyl ve službě, všiml v úterý vpodvečer v Roháčově ulici. Počínání muže, který ve vnitrobloku posprejoval fasádu hned na šesti místech, nejprve ohlásil kolegům prostřednictvím tísňové linky – a pak šel do akce, třebaže měl právě osobní volno.

Muže podezřelého ze spáchání trestného činu chytil a pak předal kolegům v uniformách. Čmárání po zdi mladík nepopíral; sám vytáhl z batohu dva spreje. Případ dále řeší policie.

K výslechu na policii může jít i batoleTéměř zázraky dokážou někdy policisté, k jejichž práci patří výslechy dětí. Deníku to řekla Jindra Cestrova ze středočeské kriminálky. Její kolegyně prý dokázala získat informace, pochopitelně podané přiměřeně věku, od dívenky staré jen dva roky a 10 měsíců, která se stala obětí mravnostního trestného činu.

„Přímo na sobě ukázala, co se přihodilo, a doprovodila to i slovně," řekla Cestrova. V tomto případě se tedy při posezení s vyšetřovatelkou na koberci neuplatnily figurky, v podobných situacích běžně používané. S dětmi se pracuje velmi specificky; i formou hry a s častými pauzami. Součástí výslechové místnosti určené speciálně pro ně jsou proto mimo jiné hračky nebo tabule na kreslení.