Černobílý trekový neboli crossový stroj značky Superior RX 540, nápadný zelenými prvky na sedle, předali policistům na počátku června pražští strážníci. Stalo se to poté, co hlídka městské policie projížděla v pondělí krátce po půlnoci Kamýckou ulicí, kde její pozornost upoutal jezdec na nesvítícím kole.

Sotva zmerčil, že se stal předmětem zájmu strážníků, bicyklem v hodnotě kolem deset tisíc korun praštil do příkopu a dal se na útěk. Strážníci se pustili za ním – a za pár okamžiků bylo po všem. Už po pár metrech byl uprchlík zadržen.

Zloděje známe, kradené kolo máme – chybí ale informace o oprávněném majiteli, a tak bicykl není komu vrátit, uvažují policisté z I. pražského obvodu.

Na místě strážníkům přiznal, že kolo ukradl ze stojanu u hotelu v Sídlištní ulici – a navíc vytáhl z batohu několikery kleště, mezi nimiž nechyběly ani štípačky. Před policisty, v jejichž rukou skončil, se pak rozpovídal ještě víc. „Na oddělení podezřelý uvedl, že si chtěl zrychlit cestu do centra, protože v tuto hodinu už nejede městská hromadná doprava.

Proto když uviděl u blízkého hotelu JAS nezamčené kolo, ukradl ho. Ujel sotva 400 metrů, než ho zastavila hlídka," tlumočil jeho slova policista Jaroslav Bican. Připomněl současně, že dotyčný měl problémy se zákonem už v minulosti.

Právě to je důvodem, že na jeho skutek bude justice pohlížet přísněji. „Tento čin v případě odsouzení může znamenat trest odnětí svobody až na tři léta," poznamenal Bican.