Lidé totiž mohou narazit i na nečekaná omezení vzešlá ze zpřísnění bezpečnostních opatření po teroristických útocích ve Francii. Vývoj bezpečností situace v Evropě si už vyžádal navýšení počtu policistů i strážníků v pražských ulicích.

Pozorní jsou přitom i samotní občané. „Policisté a strážníci během těchto dní přijímají prostřednictvím tísňových linek zvýšený počet znepokojivých telefonátů o pohybu či chování podezřelých osob nebo výskytu podezřelých vozidel a odložených zavazadel," uvedla Zoulová. „Oznámení nepodceňují, pečlivě je vyhodnocují a přijímají adekvátní bezpečnostní opatření," konstatovala.

Pod bedlivým dozorem…

Předem plánovaná jsou zvýšená bezpečnostní opatření týkající se lokalit a akcí, kam by podle předpokladů měly dorazit davy lidí. Patří k nim dohled na vánoční trhy na Staroměstském náměstí i dalších vybraných náměstích, pod bedlivým dozorem hlídek v uniformách i v civilu jsou ale i nákupní centra či prostředky městské hromadné dopravy.

Hodně práce budou mít bezpečnostní složky už o prvním adventním víkendu, kdy se v Praze uskuteční řada společenských a kulturních akcí, připomněl v pátek pražský radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava. „Mohu občany ujistit, že policisté i strážníci učiní maximum, aby občany ochránili – a zajistili pokud možno klidný průběh předvánočních dní," slíbil.

Pražanům i návštěvníkům metropole policisté a strážníci doporučují:Vzhledem k velké koncentraci lidí dbejte zvýšené opatrnosti, a to kvůli ochraně zdraví i majetku;

Pokud to není nutné, neberte na místa se zvýšenou návštěvností lidí malé děti, kočárky a zvířata; zvážit účast na těchto akcích by měli také lidé se zdravotními problémy či pohybovým omezením;

Je dobré vyvarovat se nošení objemných zavazadel – a také nemít u sebe zbraně či zábavní pyrotechniku;

Dobrou radou je také omezit pití alkoholických nápojů;

V případě problémů jsou v ulicích připraveni pomoci policisté i strážníci. Je také možno využít linek tísňového volání 158, 156 či 112.

Čtěte také: Vánoční strom letos ozdobí kocour Mikeš a další postavy od Josefa Lady