Soudkyně Olga Kalašová přišla do jednací síně s prázdnýma rukama a s pokrčením ramen - a také se zprávou, že jednání musí odročit, protože není k dispozici spis. Ten prý uvízl někde na poště, když zpět k soudu putuje ze znaleckého ústavu.

Jeho experti se mají vyjádřit ke vzniku zranění: vyrazil poslanci oba horní řezáky úderem pěstí další z návštěvníků baru Jaroslav Háša, který je kvůli tomu souzený, nebo si poslanec mohl přivodit zranění sám při pádu mezi stoly během strkanice?

Právě na tohle téma byla v jednací síni svedena obsáhlá debata nad znaleckými vyjádřeními počátkem března, kdy předsedkyně senátu Kalašová odročila jednání na neurčito - s tím že další jednání nařídí, až bude k dispozici vypracovaný ústavní znalecký posudek, který by měl vnést do věci jasno.

Zjevně to ale neklaplo. „Přes ujištění, že soud spis do konání hlavního líčení obdrží, tento neobdržel," konstatovala Kalašová, podle jejíchž informací byl vracený spis podáván na poštu v pondělí - a třebaže dopis dojde podstatně dřív, u balíčku je prý třeba počítat s tím, že muže dorazit až další pondělí.

Odročeno na 19. srpen

Bez spisu přitom soudit nelze. Jednání bylo proto odročeno o měsíc - na 19. srpen. Jak se pak vyvine a zda se neobjeví požadavek na další rozšíření dokazování, zůstává zatím otázkou.

Zatímco vznik škod v poslancově úsměvu byl v závěru srpna 2011 dílem pár okamžiků, jejich náprava zubařské ordinaci se podle Babákových slov protáhla i prodražila. A k tomu, aby se se situací vyrovnala česká justice, nedošlo dodnes.

Soudní jednání, jehož posláním je rozklíčovat, co přesně se 30. srpna v baru v Josefské ulici odehrálo a kdo za to nese odpovědnost, se protahuje - navzdory tomu, že po incidentu zasahovali na místě nejen záchranáři, ale také přivolaní policisté, kteří situaci na místě důkladně zadokumentovali - a tím i prodražuje.

Pokud by ve finále uspěla státní zástupkyně Eva Viktorová a soud se přiklonil k její obžalobě, může být ve hře v krajním případě až osm let vězení.

Čtěte také: Dostal poslanec Věcí veřejných pěstí, nebo si vyrazil zuby sám?