Nebo proces táhnoucí se již od loňského července, kdy může být ve hře až 18 let vězení, uzavře předseda trestního senátu Tomáš Kubovec dokonce již v úterý? 

Právě tehdy má hlavní líčení pokračovat po více než sedmiměsíční pauze vynucené čekáním na revizní znalecký posudek z oboru silniční dopravy. Ani jedna varianta není vyloučena.

Možné je ale i další odročení jednání - ať už kvůli omluvě některé z klíčových osob třeba pro náhlé zdravotní problémy, či případně kvůli dodatečným návrhům na provedení dalších důkazů. Například v souvislosti s krevní sraženinou, kterou měl řidič údajně na mozku v souvislosti s úrazem na lodi…

Vše ukáže až vývoj v soudní síni; předpokládá se nicméně, že prvoinstanční jednání by v příštím týdnu mohlo skončit rozsudkem. Podle všeho nepravomocným - ať bude výrok Městského soudu v Praze jakýkoli, lze očekávat, že nejméně jedna strana podá odvolání. Konečné slovo tak zřejmě bude mít až vyšší instance - Vrchní soud v Praze.

Janouškova dopravní nehoda vyvolávala značný rozruch před dvěma roky; ve Vyskočilově ulici v Praze 4 k ní došlo 23. března 2012. Janoušek tehdy lehce narazil do volva jedoucího před jeho vozem Porsche, řízeného 51letou cizinkou z Vietnamu. Nehodu ale jako by nevnímal a pokračoval v jízdě; zastavil až na červenou v křižovatce. Tam k němu řidička volva přiběhla a snažila se ho přimět k tomu, aby vystoupil a začal s ní předchozí nehodu řešit.

Ani pak ale Janoušek nereagoval, třebaže cizinka bušila do kapoty jeho vozu a stoupala si přímo před auto. Později Janoušek vysvětloval, že vše považoval za provokaci; nejspíš v rámci mediální štvanice na „pražské kmotry" a konkrétně honu na jeho osobu.

Více než dvě promile

Když padla zelená, rozjel se, cizinku srazil a ujel. Ne ale daleko; své auto odstavil a pak ho policisté honili pěšky. Nadýchal přes dvě promile (což ale podle znaleckého vyjádření nemusí být průkazné - a odběr krve Janoušek odmítl). A on trvá na tom, že řidičku volva neviděl dvakrát, ale vůbec. Tedy alespoň těsně před střetem.

Ženě způsobil vážné poranění hlavy, hrudníku a nohy - již se s ní ale mimosoudně vyrovnal vyplacením odškodnění. Bezprostředně po nehodě mohl Janoušek volně telefonovat a policisté se k němu chovali s neobvyklou vstřícností; tehdejší policejní prezident Petr Lessy se následně za takové chování svých podřízených veřejnosti omluvil.

Svou účast na nehodě Janoušek u soudu nezpochybnil - debaty se ale vedou kolem toho, co se přesně stalo. Mohl cizinku drobné postavy vidět, když se rozjížděl, nebo je pravdivé jeho tvrzení, že byla mimo jeho zorné pole? A srazil ji přední částí vozu, nebo ji zachytilo zpětné zrcátko?

V tom se neshodnou znalci ani svědci, kteří střet viděli z různých úhlů - a jejich výpovědi k tomu, kde žena v okamžiku kolize stála, se rozcházejí. Jde přitom o podstatné skutečnosti mající vliv na právní posouzení případu - a v případě uznání viny tím pádem i na výši trestu.

Klíčový znalecký posudek, který by měl vnést do případu jasno, dodali experti z renomovaného Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického teprve před deseti dny.