"Městský soud rozhodl v neveřejném zasedání konaném 12. července. Vyhověl stížnosti státního zástupce proti květnovému usnesení Obvodního soudu pro Prahu 6, který zastavil trestní stíhání obou obžalovaných. Soudu prvního stupně se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl," uvedla mluvčí Markéta Puci na dotaz agentury ČTK, již citovala ostatní média.

Odebírání vzorků vody. Ilustrační foto.
Za znečištěnou vodu v Praze 6 tresty nepadnou. Soud stíhání dvou lidí zastavil

Obžaloba na dvojici pracovníků PVK podalo státní zastupitelství letos v dubnu. Podle kriminalistů dvojice porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání.

Obyvatele Prahy 6 podle vyšetřovatelů uvedli muž a žena - zhruba šedesátníci - v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodrželi postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí obžalovaným až pětileté vězení nebo zákaz činnosti.

Havárie vodovodu. Ilustrační foto.
Kauza kontaminace vody v Dejvicích a Bubenči: Policie chce obžalovat dva lidi

Květnové zastavení stíhání obvodní soud ani státní zastupitelství nekomentovaly. Podle agentury ČTK bylo důvodem to, že soud dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem a že neexistuje ani důvod pro postoupení věci do přestupkového řízení. Teď však soudci dostanou spis znovu a musí obžalobu opět projednat.

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Po požití vody obsahující baterie a viry skončilo 33 lidí v nemocnici kvůli střevním potížím, více než čtyři tisíce lidí mělo drobnější problémy. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Radnice šesté pražské městské části uvedla, že se odstávka vody dotkla 18 tisíc obyvatel.

Ilustrační foto.
PVK vyplatily za kontaminovanou vodu v Dejvicích přes 30 milionů korun