Policie v souvislosti s událostí dohledala a zveřejnila kamerový záznam zachycující muže a ženu, které zároveň vyzvala, aby se přihlásili s výpovědí, což se i nakonec stalo. Nápisy z mostu odstranil restaurátor.

Podle ČTK byly nápisy jako například „hate you“ (nesnáším tě), „love“ (láska) nebo „sorry“ (promiň) nastříkány nesmyvatelnou modrou barvou. Sprej se objevil rovněž na lampě. 

Den, kdy byl položen základní kámen

Ironií osudu je, že se událost stala právě 9. července. Podle legendy totiž základní kámen mostu položil Karel IV. právě v tento den roku 1357 v 5:31, aby palindromická kombinace lichých čísel přinesla stavbě štestí, v což doufali královští astrologové. Karlův most v centru metropole, který byl vybudován na místě bývalého Juditina mostu, zůstal až do roku 1841 jediným „suchozemským“ spojením přes Vltavu. 

Ikonická stavba přečkala staletí včetně ničivých povodní. V posledních letech se však stále více stává terčem vandalů. V červenci 2019 poničili jeden z pilířů mostu němečtí turisté a případ dospěl až k odsouzení. Benjamin Wittig, jenž byl spolu s bratrem Niclasem Steigerem před dvěma lety pachatelem vandalismu, letos proti verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Nesouhlasí s ročním podmíněným trestem, pokutou sto tisíc korun a vyhoštěním na pět let. Podle Wittiga totiž nápis sprejoval jen bratr, který vinu přiznal s tím, že Němci nevěděli, o jakou památku se jedná.

Posprejovaný Karlův most - Neznámý vandal 9. července 2021 posprejoval část Karlova mostu v Praze. Modré nápisy v angličtině jsou na zídce na pravé straně mostu směrem k Pražskému hradu.
Graffiti na Karlově mostě. Mladík ze záběrů se přihlásil, nápisy už se čistí

Graffiti tehdy přes noc na 28. července odstranil profesionální čistič Miloslav Černý pomocí horké vody a páry. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) se pak s Černým, jenž si ve vězení odpykal 12 let za dvojnásobnou vraždu, setkal a kritizoval postup úřadů, protože restaurátorské práce měly trvat až do půlky srpna. Památkáři naopak vyjádřili obavy, aby Černého zásah bez souhlasu nepoškodil zdivo Karlova mostu.

Černý, který se stal předloni mediální celebritou, se podle zpravodajského portálu iDNES.cz letos raději držel stranou. Minule jej totiž magistrátní společnost varovala. „Když uvidím, že to dělají pořádně a má to smysl, tak se do toho pouštět nebudu. Ale když uvidím, že se s tím matlají, tak na to vlítnem,“ citoval web „fantoma“ z Karlova mostu.

Na Kampě směrem k ulici U lužického semináře pak „ozdobil“ jeden z pilířů v březnu letošního roku nápis „Krakov + Moskva = Praha“. Podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové byl zaznamenán takzvaný tag také na schodišti na přelomu května a června.