„Nelze než souhlasit, ale je za tím obrovský kus dlouholeté práce. Jsme vlastně hrdí na to, že známá pověst je už jenom pouhá rýmovačka," sdělil Tomáš Neurwirth, zástupce policejního ředitele Prahy 8.

Spokojen by tedy měl být i tamní starosta. Tím víc, když ministr vnitra Milan Chovanec před i po nástupu do úřadu slíbil, že zvýší počty policistů s přímým důsledkem na větší bezpečnost občanů.

Výrok starosty Prahy 8 Jiřího Janků.„Současné počty policistů jsou obecně nízké. Pokud budeme hledat přímou souvislost mezi počtem policistů a úrovní bezpečnosti na městské části, určitě ji nalezneme," říká Jiří Janků, starosta Prahy 8 s tím, že nejen počty policistů, ale i adekvátní mzdové hodnocení a kvalitní materiální zabezpečení, které je mnohdy žalostné, by mělo být prioritou ministra Chovance pro další období.

Radnice se podle starosty proto finančně podílí formou zápůjček a darů na kvalitnějším vybavení policie. Což se záhy v otázce bezpečnosti občanů prý notně projevuje. Je obecně známou spekulací, že někteří policejní šéfové si se starosty příliš nenotují a to z důvodu rozdílných názorů na zajišťování bezpečnosti toho kterého obvodu.

„Je třeba připomenout, že starosta nemá žádné legislativní prostředky k tomu, aby mohl zasahovat do plánů činnosti policie. Nicméně pomocí pravidelných schůzek, výměnou informací o problémech a koordinací společného postupu při řešení jednotlivých případů je možné, aby i starosta byl významným hráčem při snižování kriminality," vysvětlil starosta Jiří Janků s tím, že v jeho obvodu spolupráce úspěšně funguje.

Podle statistik se v loňském roce v tomto policejním obvodu stalo 1 468 trestných činů, oproti minulým rokům se snížila v řádu desítek procent. Nejvíce pak v ulici Na Žertvách nebo Heydukova, které svého času představovaly pomyslné pódium pro drogovou scénu.

Agresivní mládež na vzestupu?

Fakta zmíněných institucí jsou ale poněkud rozdílná s názory některých oslovených obyvatel zmíněných čtvrtí. „V Libni už ani nemám strach z nějakého přepadení, ale víc mi vadí různí potulní opilci, kteří tady u stanice metra Palmovka někdy dost nevybíravě žebrají o peníze," řekla Veronika Hlavsová, prodavačka z blízkého prodejního stánku. Výrazný pokles kriminality i na Žižkově zatím nijak zvlášť nezahlazuje pocity strachu tamních lidí.

Nebezpečně vnímají zejména oblast parku Parukářka nebo Koněvovu ulici. „Mám pocit, že Žižkov stále víc ovládá agresívní mládež, která si z nikoho a ničeho už nedělá vůbec nic. A je jedno, kolik je zrovna hodin. To, že tady klesá kriminalita je sice fajn, ale pokřik a někdy i rvačky na ulicích zrovna ne. Chtělo by to víc policajtů v terénu," míní obchodník Vratislav Kovář z Husovy ulice.

Což by podle svých slov rozhodně uvítala i starostka radnice Prahy 3 Stanislava Hujová. „Spolupráce s oběma odděleními Policie ČR v našem obvodu je velmi dobrá, policie operativně reaguje na podněty a pravidelně se účastní porad bezpečnostního grémia na radnici," poznamenala.

Kriminalita v Praze v roce 2013.

Policejní statistiky přejí i šesté městské části, kdy se kriminalita poměrně hojně vyhýbá například vilové části Dejvic jako je Hanspaulka, nebo Baba. Tamní obyvatelé se zpravidla dobře znají a mají i dobré sousedské vztahy.

„Právě díky úzké spolupráci, ve které je radnice Prahy 6 výjimečná a kdy nám policie vychází velmi vstříc, se nám daří držet kriminalitu na nízké úrovni. Naše městská část patří k jedněm z nejbezpečnějších," říká Jan Záruba, místostarosta pro oblast bezpečnosti s tím, že desetiprocentní navýšení policejního stavu by bylo pro bezpečnost „šestky" ideální.

Poměrně dobré místo pro bezpečný život hlásí radnice Prahy 7. Podle starosty Marka Ječménka se „sedmička" dlouhodobě drží na špici bezpečnosti mezi jinými městskými částmi.

„Na druhou stranu je stále co zlepšovat, a tak bychom navýšení počtu policistů, sloužících v Praze 7, určitě přivítali," míní starosta Ječmének, který si spolupráci s policií velmi pochvaluje. Podle Ječménka jsou podle toho kupříkladu realizovány cílené bezpečnostní akce zaměřené na vytipované lokality.

Na Václavák už beze strachu?

Ilustrační foto.Druhou stranou mince bezpečnosti Pražanů jsou rovněž obvody, které lze označit za riziková. Podle policejních statistik zaujímá přední místo Praha 1, kdy se nejvíce trestných činů odehraje právě v centru metropole. Paradoxně to ale už není kdysi obávané Václavské náměstí. Zločinnost se spíše uchýlila do přilehlých ulic. V loňském roce tak policie za uplynulých deset měsíců vyšetřovala více jak 3 tisíce případů.

I zde je sice patrná klesající tendence oproti roku 2012, kdy na „jedničce" bylo zaregistrováno 10 711 trestných činů. „V této souvislosti musím vyzdvihnout stále se zlepšující práci příslušníků Policie ČR a Městské policie i jejich spolupráci s naší městskou částí," prohlásil starosta Oldřich Lomecký. Nicméně policejní statistka je opět neúprosná v trojúhelníku ulic Bartolomějská, Benediktská a Krakovská vloni kapsáři obrali 2 801 lidí.

K druhdy neutěšenému stavu úrovně kriminality přispěla i pověstná amnestie, která se mimo jiné „podepsala" i na páté městské části. Přitom Smíchov se v celkovém počtu kriminálních činů v Praze v podstatě držel kdesi uprostřed.

"V posledních letech se nám ve spolupráci s policií podařilo snížit kriminalitu a zlepšit bezpečnost našich občanů. Tento zlepšující se trend byl negativně zasažen loňskou prezidentskou amnestií, která v období leden až červen 2013 zvýšila kriminalitu na naší městské části o zhruba deset procent," sdělil Petr Lachnit, zástupce starosty Prahy 5.

Ve druhé polovině roku 2013 se podle místostarosty situace postupně stabilizovala a ke konci roku 2013 se vrátila do stavu konce roku 2012. „Slíbené navýšení počtu policistů by samozřejmě bylo vítanou pomocí pro zlepšení bezpečnosti a veřejného pořádku naší městské části," doplnil Petr Lachnit. Kdy hodlá ministr vnitra zvýšit počty policistů zatím zůstalo bez odpovědi.

Když Rumuni chytají Rumuny

S jistou mírou nadsázky lze uvozovat, že zločinnost v Praze dělí Vltava. Na pravém břehu obyvatele nejvíce trápí vykradené sklepy, byty nebo domy. Vykradená auta se tu počítají po tisícovkách, ukradená ve stovkách.

Na levém břehu Vltavy a na Novém Městě řeší policisté kromě letitého problému řádění cizojazyčných kapsářských gangů i kuplířství. Snad největší pohromou pro rumunské skupiny kapsářů byli jejich krajané ovšem v roli detektivů, kteří svého času ve spolupráci s pražskými kolegy „vysbírali" téměř všechny lídry těchto gangů.

Znali je osobně a centrum metropole bylo za pár dní vyčištěno. Kromě této kriminality levobřehá část Prahy registruje i sofistikovanější hospodářské zločiny jsou jimi především daňové podvody.

Bezpečně se v Praze cítí 85 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Mezi nejčastější trestné činy patří krádeže a loupeže. Oficiální údaje o stavu kriminality v Praze jsou jedna věc a druhá, že ne všechny trestné činy nebo přestupky jsou obyvatelstvem policii hlášeny.

Čtěte také: ZAMYŠLENÍ: Jménem zákona, čtěte!