K tomu ale ještě potřebují komplice, který jedoucí schody zastaví pomocí nouzového tlačítka. Většina lidí pak chytá balanc po cuknutí spojeném se zastavením jedoucího schodiště – a právě v tomto okamžiku nastávají hromadné přesuny věcí. Ty opouštějí kapsy či zavazadla svých vlastníků a ocitají se v držení chmatáků.

Právě tenhle postup kapsáři uplatnili i na počátku července, kdy v centru metropole spadla klec na hlavním nádraží. V jeho vestibulu kriminalisté II. obvodu pražské policie shodou okolností pořádali akci zaměřenou právě na kapsáře – a z nedalekých eskalátorů uslyšeli hluk.

Ihned tam vyrazili – přičemž specialisté na problematiku kapesních krádeží už zpovzdálí poznali osobu, kterou znali již z minulosti. Nejméně čtyřem podezřelým se ale podařilo zmizet, než detektivové doběhli až na místo činu. Pozatýkali tedy zbylé tři ženy.

Třetí žena na útěku

U dvou z nich se podezření z krádeže řešilo ve zkráceném přípravném řízení, v případě třetí ženy je situace složitější. Aktuálně je na útěku. Jako mladistvá cizinka skončila ve specializovaném zařízení, kde byla pod dozorem vychovatelů. Těhotná dívka si však stěžovala na zdravotní potíže a nechala se převézt do motolské nemocnice. Odtud pak v noci utekla.

Při pátrání by policisté uvítali pomoc veřejnosti, připomněla ve čtvrtek Iveta Martínková z ředitelství pražské policie. „Kromě dívky však pátrají i po zbylých členech organizované skupiny, kteří z místa utekli. Kriminalisté ze zkušenosti vědí, že se celá skupina pohybuje pohromadě a je ubytovaná v různých hotelech po celé metropoli," poznamenala.

Detektivové uvítají, když se prostřednictvím bezplatné linky 158 ozvou svědci, kteří by měli k tomuto případu jakékoli informace. Hledají i další okradené, kteří se s takto „pracující" skupinou kapsářů setkali. Současně policie upozorňuje, aby si lidé dávali pozor na své věci – a to nejen na eskalátorech.

Cizinka poslala polibek do kameryPo 17leté cizince z Bosny a Hercegoviny pátrá pražská policie od soboty 4. července.Po 17leté cizince z Bosny a Hercegoviny pátrá pražská policie od soboty 4. července. Neplnoletá Tanija H. byla zadržena na místě kapesní krádeže v centru metropole a následně umístěna ve specializovaném výchovném zařízení pro mladistvé cizince. Stěžovala si ale na zdravotní komplikace – a vzhledem k rizikovému těhotenství byla převezena do motolské nemocnice.

Odtud se pak v noci vytratila. Utekla pouze se svým mobilem; na sobě měla nemocniční oděv. Pátrání po hledané cizince má podle kriminalistů značnou naléhavost – vzhledem k rizikovému těhotenství totiž může být v krajním případě ohrožena na životě.

Nastávající matka je mladistvá, může se ale jevit i výrazně starší; pátrací popis udává odhadovaný věk až 25 let. Asi 159 cm vysoká dívka má střední postavu, obarvené vlasy a hnědé oči. Kriminalisté si na ni určitě budou pamatovat – když mapovali svůj zákrok pomocí videokamery, dotyčná neváhala poslat polibek do objektivu. Častější přitom bývá, že se dopadené osoby různě krčí a svou tvář schovávají.