Kriminalisté, kteří se specializují na potírání drogové trestné činnosti, udeřili na cizince i jejich spolupracovníky české národnosti, které podezřívají, že se nejméně od počátku letošního roku jako organizovaná skupina podíleli na výrobě a distribuci metamfetaminu. Ta prý působila nejen v hlavním městě a jeho středočeském okolí, ale i na území Karlovarského a Ústeckého kraje.

Kvůli zásilce evakuovali ukrajinské velvyslanectví v Praze.
Zvířecí oči v obálce. Kvůli zásilce evakuovali ukrajinské velvyslanectví v Praze

„Zločinecká skupina složená z pěti osob vietnamské národnosti, z nichž jeden byl občanem Nizozemského království, a dvou českých občanů byla vedena společným záměrem profitovat na nedovolené výrobě a obchodování s omamnými a psychotropními látkami,“ konstatoval Frydrych. Upřesnil, že pode zjištění policejních detektivů byl hlavním organizátorem vietnamský pár z Karlovarského kraje, který činnost skupiny řídil a organizoval. „Včetně nákupu prekurzorů a dalších komodit určených k výrobě návykové látky,“ poznamenal ředitel protidrogové centrály.

Zdroj: Youtube

Samotnou výrobu pervitinu podle detektivů protidrogové centrály zajišťoval další Vietnamec společně s českým komplicem, který zapojil i svou přítelkyni. Ta obstarávala objekty, v nichž varna byla vždy nakrátko umístěna. Nebylo to nicméně nijak náročné: dotyčná reagovala na inzeráty nabízející krátkodobý pronájem chat a chalup. Čím odlehlejší místo, tím líp: podle kriminalistů se často jednalo o úplné samoty.

„Varna byla vždy konspirativně převezena na vybrané místo pouze pro dobu výroby, následně uklizena a zřízena jinde. Z druhé vybrané lokality byla monitorována situace v okolí, aby bylo maximálně eliminováno riziko odhalení trestné činnosti,“ přiblížil Frydrych postup při vaření. „Další dvě osoby vietnamské národnosti působící v Praze pak zajišťovaly potřebné chemické látky: například jód, červený fosfor, rozpouštědla – a především nezbytný prekurzor; tablety s obsahem pseudoefedrinu,“ doplnil.

Příkaz k zatčení byl pádným důvodem k útěku muže před strážníky městské policie v Praze 5.
Video: Hrozba namířenou zbraní muže prchajícího po kontrole dokladů nezastavila

Když se kriminalisté rozhodli udeřit, policie provedla v Praze a krajích Středočeském, Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém celkem devět prohlídek. Ty přinesly přesvědčující důkazy. „Zajistili jsme kompletní varnu, sedm kilogramů vyprodukovaného metamfetaminu, velké množství prekurzorů a jiných chemikálií včetně látek určených k ředění metamfetaminu pro zvýšení zisku, finanční hotovost zhruba 700 tisíc korun v různých měnách a motorové vozidlo Mercedes-Benz E300 v hodnotě zhruba 950 tisíc korun,“ shrnul Frydrych výsledek. Připomněl, že policisté zahájili trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, přičemž v tomto případě by v případě uznání viny a odsouzení za skutek páchaný ve velkém rozsahu mohl být ve hře trest odnětí svobody na osm až dvanáct let, případně spojený i s propadnutím majetku.