Zakopl a střelil

Muž, který byl v osudné době na útěku z vězení, kam se jako odsouzený za podvody nevrátil z povolené vycházky, si podle svých tvrzení z doby před pěti lety chtěl opatřit peníze a auto. S pistolí vybavenou tlumičem proto číhal na lesním parkovišti a čekal, až se naskytne příležitost obrat řidiče, který zastaví. Obětí se stala žena z dodávky, která si do lesa chtěla odskočit. Když se snažila utéct ke svému autu, Tavil dvakrát vystřelil. „Běžel jsem a zakopl, vysvětloval, jak to přišlo, že ačkoli nechtěl nikomu ublížit, druhá kulka prolétla ženě kyčlí. Postřelenou ženu pak pachatel spoutal a snažil se ji nacpat do jejího auta. Prý ji chtěl odvézt před nemocnici a tam vyložit. Zahnala ho ale trojice mužů z auta projíždějícího kolem. Tafil opět střílel, nikoho dalšího už ale nezranil.

Motivace sexem?

Krajský soud v Praze, který ho v roce 2007 poslal za pokus o vraždu, vydírání a nedovolené ozbrojování na 13let do věznice se zvýšenou ostrahou, se přiklonil k mínění znalců, že na Tafilově činu se projevila sexuální deviace. Střelba na utíkajícího člověka, kterému by pachatel chtěl pouze ukrást auto, by totiž nedávala smysl. Natož jeho svazování. Podle psychiatrického posudku Tafila vzrušuje oběť ponižovat a dohánět ji k úzkosti. Nebýt tohoto vlivu, přicházel by v úvahu i podstatně přísnější verdikt.

Měl dostat víc

S názorem, že Tafil mohl být poslán za mříže na delší dobu, se ztotožnil senát Vrchního soudu v Praze, který následně posuzoval jeho odvolání. Protože však státní zástupce odvolání nepodal, zpřísnit trest již nebylo možné. „Vrchní soud se ale podivil, proč jsme neukládali trest výjimečný," zdůraznila v úterý soudkyně krajského soudu Naděžda Bittnerová. Podle jejích slov také vrchní soud odmítl sexuální motivaci činu. Podle odvolacího senátu měl skutek jednoznačně pouze loupežné pohnutky.

Donucen komplicem

Tafil je ale přesvědčen, že za to, co spáchal, by si měl odsedět méně. A v rámci žádosti o obnovu procesu přišel se zcela novou verzí příběhu. Ano, šlo o loupež – k jejímu spáchání však byl víceméně donucen. A na místě nebyl sám. Přítomen byl i hlavní iniciátor, recidivista Jiří W., s nímž se seznámil při dřívějším pobytu v kriminále. Toho se však před pěti lety při výsleších na policii i před soudem snažil krýt. Proč? Jde prý o všeho schopného muže, který vyhrožoval, že ublíží nejenom jemu, ale najde si i jeho blízké…

Čtěte také: Za brutální vraždu seniora potvrdil soud muži 20 let vězení

Právě Jiří W. Je ale podle Tafilových slov skutečným iniciátorem a původcem všeho zla. S ním byl prý předem domluven Tafilův útěk z vězení – a byl to on, kdo Tafilovi slíbil, že mu po fingovaném úrazu zajistí „papíry na hlavu", které by mu zaručovaly beztrestnost. Tyhle plány se prý ale zvrtly. Jiří W. na něj začal tlačit. Dělá prý prý pro něj hodně, což leze do peněz – a tak by se on měl odvděčit provedením loupeží. Dokonce mu kvůli tomu předal zbraň.

Myšlenka na přepadení dodávky se prý zrodila ve chvíli, kdy za tímto autem stáli u semaforu před dopravním omezením. Všimli si, že uvnitř je jen jedna osoba – a pak viděli, jak vyhlédnuté auto zabočuje na lesní parkoviště. V té chvíli bylo rozhodnuto. „Kdyby nebylo nátlaku Jiřího W., mě by nenapadlo vzít pistoli a jít něco udělat," zdůrazňoval Tafil v jednací síni. „Já deset let podnikal a vím, že peníze lze vydělat jednodušeji – a více," nechal se slyšet. A je přesvědčen, že kdyby byli s Jiřím W. souzeni společně, on by musel vyváznout s mírnějším trestem.

Komplic prý ujel, jakmile na místě činu zastavilo projíždějící auto. A nakonec to byl právě Jiří W, kdo udal policii, kde se Tafil skrývá. Dobře věděl, kde je – vždyť to byl právě on, kdo mu zajistil úkryt. A také si od něho vzal zpátky použitou pistoli s tlumičem, s níž pak ještě rok páchal loupeže, za které nyní sedí ve vězení…

Měnit trest? Ne!

Soudkyně Bittnerová vyvedla Tafila z omylu. Dočkat se zmírnění trestu nemá šanci. V odůvodnění zamítnutí obnovy řízení, k jejímuž povolení soud neshledal důvody, vysvětlila, že i v případě, že by se potvrdily Tafilovy informace o dalším iniciátorovi činu, mohlo by to znamenat jen další soudní jednání s touto osobou. Nepřichází ale v úvahu, že by se něco změnilo na jeho vlastním trestu. Ten rozhodně není nepřiměřený ani podílu na spáchaném skutku, jak jej popisuje dnes.

„Přísněji se rozhodnout nedá – a mírněji už vůbec ne," řekla Tafilovi soudkyně Bittnerová stručně a jasně. „Přečtěte si rozhodnutí vrchního soudu," doporučila mu. Verdikt o zamítnutí obnovy řízení ale ještě není konečný. Zatímco státní zástupce Zbyněk Vondra se stížnosti vzdal, Tafil ji podal rovnou na místě.

Obvinění komplice nezapadne

Vážné obvinění, které v úterý zaznělo v jednací síni Krajského soudu v Praze, nezapadne. „Pokud se na spáchaném činu měla podílet další osoba, nechť odsouzený podá trestní oznámení," vyzval původně státní zástupce Zbyněk Vondra. Advokát Alexej Závada ale oponoval: klient trestní oznámení podávat nemusí, to je věc státního zástupce. „Tak jak mu ukládá zákon. Dnes se dověděl, že byl spáchán trestný čin – i jméno pachatele," připomněl právník. Žalobce Vondra následně Deníku potvrdil, že ve věci skutečně budou podniknuty další kroky. Začne se výslechem údajného spolupachatele – a také svědkyně, jejíž slyšení navrhovala obhajoba v rámci obnovy procesu.