Kdo by se nad zoufalým otcem neustrnul, obzvlášť, když ve valné většině případů ještě doslova vnutil do zástavy svým zachráncům mobilní telefon jako záruku vrácení peněz. Že se většinou jednalo o nefunkční přístroje zjistili dobrodinci až posléze.

"Podvodník si tímto svým počínáním přišel na přibližně šedesát tisíc korun, které ale z valné části utratil za heroin. I s ohledem na tuto svou závislost je v tuto chvíli šestadvacetiletý muž stíhán vazebně," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Zdroj: Policie ČR

"Avšak, nadneseně řečeno, na toto uvolněné podvodnické místo ale zanedlouho nastoupil další ´vykuk´. Jedná se o člověka, kterého poškozená popsala jako 180 cm vysokého muže plnoštíhlé postavy, ve věku 30-40 let, který má středně dlouhé tmavé vlasy a na tvářích vousy v délce takzvaného strniště," doplnil.

Ten byl v době níže popsané události oblečen do tmavých kalhot, bundy červené barvy s kapucí, na hlavě měl modrou kšiltovku a na nohou černé sportovní boty s bílou podešví. Na očích měl sluneční brýle.

Potřebuji půjčit na pokutu

Tento muž přišel 10. dubna v půl desáté dopoledne do ulice U Mrázovky na Smíchově, kde oslovil dvaaosmdesátiletou ženu. Ta tou dobou zkrášlovala zahrádku před domem. Hledaný jí tvrdil, že je soused od naproti, který nutně potřebuje půjčit peníze na zaplacení pokuty.

Cyklisté na Labské stezce. Ilustrační foto.
Kola se v Česku kradou stále méně. Zloději si vybírají dražší modely

Důvěřivá žena tedy šla a dvoutisícovou hotovost muži půjčila. Jenže ten „kul železo, dokud bylo žhavé“ a seniorku požádal ještě o další peníze. Pro ty si poškozené musela dojít domů, do jednoho ze svých pokojů, kam ji muž následoval.

Důvěřivá stařenka ale bohužel přinesla obálku s veškerou svou hotovostí, kterou měla tou dobou doma. Muž na nic nečekal, okamžitě využil ženiny bezbrannosti, obálku jí vytrhl z ruky a z bytu utekl pryč i padesátitisícovým lupem.

V areálu SAPA našli veterináři závadné potraviny.
Plesnivé "dobroty". Veterináři našli v tržnici SAPA 80 kilo závadných potravin

Případ prošetřují kriminalisté pro podezření z trestných činů krádež a porušování domovní svobody, za což hledanému prozatím hrozí v případě vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky.

"Muže se ale zatím nedaří vypátrat, a proto nyní prosíme o pomoc širokou veřejnost. Pokud hledaného na fotkách či záběrech bezpečnostních kamer poznáváte, znáte jeho totožnost, případně místo jeho pobytu či pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158," požádal Hulan o spolupráci.

Naletět může kdokoli

Nejen na seniory, ale na každého z nás, číhají další nebezpečí tohot druhu. Tito podvodníci jsou totiž, co se týče tklivých legend, velice vynalézaví. Dokonce se dá říci, že se neštítí zneužít pro svůj prospěch doslova jakéhokoli lidského neštěstí. Setkat se tak můžete s lidmi, kteří teď hned, okamžitě, potřebují například peníze na operaci svého na smrt nemocného dítěte.

Hledaný podvodník.
"Čistotný" podvodník utíral stopy. Asiat připravil směnárnu o dvě stě tisíc

Mnohdy si ale podvodníci vystačí s pragmatičtější legendou, kdy vystupují jako bezradní cizinci, kterým došly peníze na benzín, nebo se vydávají za dobrodince, který nám chce instalací nového zámku pomoci se zabezpečením nemovitosti. Podle jejich tvrzení totiž bydlí každý z nás ve velice nebezpečné lokalitě, ve které jsou vloupačky do bytů na denním pořádku.

Nebezpeční jsou tito podvodníci především svou lstivostí, kdy vymyšlený příběh vypráví velice dojemně a ještě k tomu překypují úslužností. Pokud totiž nemáte po ruce tolik hotovosti, kolik oni potřebují, velice ochotně zajistí odvoz do vaší banky taxíkem.

Nebojte se obrátit na policii

V mnohých případech se nás snaží podvodníci ošálit i tím, že nám za půjčené peníze nabízí zástavu, dle jejich tvrzení, mnohem větší hodnoty. Záhy ale zjistíme, že například jednoznačně zlatý prsten není až tak zlatý, nebo „luxusní“ telefon není až tak luxusní, neboť se jedná o velice zdařilou maketu.

"V tomto směru apelujeme na každého. Pokud se setkáte s jakoukoli takovouto situací, buďte prosím obezřetní. Nepouštějte cizí lidi do bytů, neukazujte jim, kde máte schovány své úspory," nabádá Hulan.

Policie hledá podvodníky se zlatem.
Noví podvodníci se starým trikem. Za pomoc dají do zástavy falešné šperky

Nejlepší v takových případech je cizím lidem vůbec neotvírat, nebo mít dveře proti neoprávněnému vstupu zajištěny bezpečnostním řetízkem. V případě neodbytnosti těchto lidí „v nouzi“ neváhejte volat tísňovou linku 158, nebo 156.

Pokud budete osloveni přímo na ulici, nedávejte nikomu jakoukoli finanční hotovost. Existuje řada možností, jak takovým lidem pomoci jinak. Pokud se zabouchnou dveře bytu, ve kterém je malé dítě, pomohou hasiči, pokud dojde autu palivo, pomohou různé autokluby.

Nepodvedl i vás?
Podvodník se dal na dráhu lupiče. Místo nože ale tasil pyj