Zprvu to ale vypadalo, že sprejer, kterého hlídka načapala přímo uprostřed tvůrčího úsilí v podchodu u nádraží, se ke svému dílu nechce znát. Sotva totiž zmerčil uniformy, dal se okamžitě do běhu. Jeho úprk ale netrval dlouho; strážníci ho záhy dostihli, připomněl o víkendu vývoj událostí Rudolf Rubeš z centrály městské policie.

„Když muž zjistil, že strážníkům neuteče, pokusil se je fyzicky napadnout. Proto museli strážníci použít hmaty a chvaty sebeobrany a následně muži přiložit i pouta," konstatoval Rubeš.

Sprejer se pak uklidnil a začal spolupracovat. Přiznal se i k dalším nápisům nastříkaným v podchodu železniční stanice. Nyní je podezřelý ze spáchání trestného činu, který prošetřuje policie.

Pomohl svědek

Stejné je to i v případě mladého muže, kterého hlídka městské policie přistihla přímo při činu už ve čtvrtek. Tentokrát to bylo v Modřanech - a během odpoledne. Podnět k akci dalo upozornění všímavého svědka, že v ulici U Kina sprejer stříká barvu na zeď. Skutečně tam byl - a tenhle tvůrce neprchal.

Strážníky se snažil přesvědčovat, že nedělá nic špatného, tím méně pak protizákonného - jde prý o legální plochu, která je pro malování graffiti určená. „Skutečnost však byla jiná, připomněl Rubeš, proč i v tomto případě byla s podezřením na spáchání trestného činu přivolána policie.