Odmítá, že by pochybila v souvislosti s projektem Osobnosti Středočeského kraje, který byl údajně citelně předražený. „S obžalobou nemohu souhlasit. Necítím se vinna, zákon jsem neporušila," prohlásila Alexa v jednací síni.

Jednoznačně odmítá, že by měla podíl na tom, že bezmála 13milionová kampaň propagující 57 osobností spjatých s minulostí středních Čech přišla (jak aspoň vysvítá z policejního šetření) skoro o osm milionů korun dráž, než za kolik bylo možno zakázky pořídit.

S tímhle závěrem kriminalistů se ale ztotožňuje i současné vedení krajského úřadu. V jeho zastoupení se Petr Kohout v jednací síni připojil s požadavkem náhrady škody vyčíslené do haléře: na 7 887 336,91 Kč.

Jen plnila příkazy

Alexa trvá na tom, že pokud taková škoda vznikla, není to její vina – a ona sama ani neměla možnost zakázky ovlivnit. Plnila jsem jen pokyny, bránila se s argumentem, že ona nebyla tím, kdo rozhodoval, a ani neorganizovala výběrové řízení. 

Byla člověkem, který vykonává úkoly představenstva společnosti, v níž samozřejmě také figurovaly i další orgány: valná hromada a dozorčí rada; vše, co se odehrávalo, se navíc dělo v souladu s rozhodnutími středočeských radních i zastupitelů. Rozsah svých kompetencí Alexa vymezila u soudu docela úzce: běžné provozní výdaje do 200 tisíc korun, mzdy zaměstnanců a výběry z bankomatu. A konec, toť vše.

Žena, která v minulosti bývala v zákulisí i v médiích označována za osobu blízkou někdejšímu sociálně demokratickému hejtmanovi Davidu Rathovi (a pravicová opozice vystupovala s výhradami, že právě tohle se stalo jejím nejvýraznějším kvalifikačním předpokladem pro získání postu ředitelky STIS po odvolání jejího předchůdce vybraného za vlády Rathova předchůdce Petra Bendla z ODS), podle svého vyjádření zakázky v rámci projektu Osobnosti Středočeského kraje nezadávala – a ani následně nedávala pokyny k proplácení faktur v souvislosti s těmito zakázkami. Natož neformálně, jak mají naznačovat závěry detektivů. To prý e-mailem nařizovali členové představenstva, vysoce postavení členové aparátu krajského úřadu.

Nezákonné čachry

Obžaloba ale hovoří jednoznačně: státní zastupitelství se ztotožnilo s výsledkem policejního šetření, že projekt propagace osobností s plánovanými výdaji 12 861 160 Kč (z podstatné části pokrytými dotací z evropských fondů) byl předražený – a to vinou exředitelky STIS.

Právě ona prý předmět zakázky úmyslně rozdělila na sedm dílčích zadávacích řízení, aby šlo o takzvané podlimitní zakázky. To mělo umožnit vyzvat jen skupinu vybraných dodavatelů k předložení nabídek místo vypisování otevřeného výběrového řízení, do kterého by se mohl přihlásit jakýkoli zájemce.

Samostatně tak byli na přelomu srpna a září 2009 vybíráni dodavatelé tisku monografie osobností v češtině, téže publikace v anglickém jazyce, skládačky, mapy, souhrnného materiálu. Ani v jednom případě přitom nebyla stanovena předpokládaná hodnota veřejné zakázky ani nedošlo na průzkum trhu. Svébytnými zakázkami se také staly překlady (kde nedošlo na stanovení rozsahu zakázky v normovaných stranách textu) a mediální kampaň.

Z pohledu práva měla obžalovaná porušit zákaz dělení zakázky, nerespektovat zákon o veřejných zakázkách, vítězné firmě – ve všech dílčích případech stejné společnosti původem z Vimperka, která přes Rudnou přesídlila do Prahy – poskytnout neoprávněnou výhodu a způsobit citelnou škodu Středočeskému kraji jako akcionáři STIS.

Zvolený postup navíc podle obžaloby umožňoval nadhodnocení ceny každé z dílčích zakázek o různé sumy – přesně jsou tyhle částky vyčísleny od 231 762 Kč (u mediální kampaně v celkové ceně 892 tisíc) až po 1,9 milionu (v případě souhrnného materiálu za 2,4 milionu korun).

Chyběly zkušenosti

To, že by při přípravě zakázek takto postupovala ona sama, Alexa u soudu odmítla. V přečteném prohlášení (předneseném se slovy, že žádné odpovídání na otázky již následovat nebude, protože v tomto případě obžalovaná využije svého práva nevypovídat) zdůraznila, že pokud by úkol připravit výběrové řízení k plánované akci dostala ona, musela by jej odmítnout.

S něčím podobným neměla sebemenší zkušenosti a maturita na výtvarné škole jí neposkytovala ani dostačující odborné zázemí; bakalářské vzdělání na vysoké škole si doplnila až poté, co v březnu roku 2010 rezignovala a ze STIS na vlastní žádost odešla. Což mimochodem bylo v době, kdy projekt Osobnosti Středočeského kraje stále běžel, připomněla trestnímu senátu.

Kdo tedy zakázky k projektu připravovanému již za působení jejího předchůdce v čele STIS rozdělil a pak oslovoval dodavatele? Alexa trvá na tom, že ona to nebyla; ani prý neměla kontakt na dané firmy. „Jediným mým úkolem bylo vyhodnocení nejlepší nabídky," zdůraznila obžalovaná.

Podklady, jak z jejích slov vyplynulo, se chystaly na krajském úřadu; v rámci činnosti odboru regionálního rozvoje, na právním odboru a na tiskovém oddělení. Ona pak ze své kanceláře v Říčanech jen přijížděla do sídla kraje ve Zborovské ulici na Smíchově, aby nachystané dokumenty podepsala.

Ale i smlouvy o dílo byly připraveny na krajském úřadu. Zdůraznila, že sama ani neměla přístupové heslo k systému, jehož prostřednictvím úřad firmy oslovoval. Zopakovala, že jenom plnila pokyny představenstva, jak nejlépe uměla.

Obrovská zátěž

Jakkoli Alexa svůj podíl na přípravě zakázek odmítá s argumentem, že vytvořit něco takového ani nebyla schopna, čelí obžalobě z porušení závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. V případě uznání viny by mohlo být ve hře až osm let vězení.

Matka tří dětí soudu připomněla, tahle hrozba pro ni znamená velkou zátěž, kombinovanou ještě s ohlasy na kauzu v okolí. Tlak je tak citelný, že zvažuje přestěhování… Už samotné stíhání znamená existenční nejistotu.

Jako jistý paradox působí, že obžalovaná je pověřena řízením muzea v Jílovém u Prahy fungujícího pod křídly Středočeského kraje – tedy hejtmanství, jež vůči ní uplatňuje nárok na náhradu údajně způsobené škody.

Přiznejte svůj podíl, vyzve advokát svědkyJednání soudu zatím předsedkyně senátu Marie Marková rozplánovala do čtvrtka, v podobných kauzách ale nebývá výjimkou, že se dokazování protáhne. Obhájce Jaroslav Ortman se již v úterý netajil tím, že na slyšené svědky bude mít řadu otázek – a bude se jich vyptávat na jejich angažovanost a osobní podíl ve věci, která se stala předmětem trestního stíhání. Deníku řekl, že si hodně slibuje od výpovědi někdejšího hejtmana Davida Ratha.

Muž, jenž se sám zpovídá z údajného podílu na korupčních manipulacích s veřejnými zakázkami, podle advokátových předpokladů potvrdí slova jeho klientky. „Již uvedl, že bez souhlasu představenstva a dozorčí rady nemohla udělat nic," poznamenal Ortman. Připomněl, že slyšen má být mimo jiných současný ministr školství Marcel Chládek – před pěti lety krajský radní a člen dozorčí rady STIS – a jeho nástupce na postu náměstka hejtmana Jiří Peřina; co říci mají mít také lidé z krajského úřadu.

Se slyšenými svědky si obhájce chce také důkladně promluvit o jednom z dokumentů obsažených ve spise, který zdánlivě vypadá jako jedna z mnoha shromážděných listin nějak souvisejících s případem. Jde o plnou moc poskytnutou ředitelce STIS k podepsání smlouvy o dotaci.

Jenže – obžalovaná Šárka Alexa trvá na tom, že takový dokument nikdy nepodepisovala a nemá ho mezi podepsanými smlouvami, které si zakládá. Upozorňuje přitom na zcela nelogické umístění svého podpisu majícího vyjadřovat souhlas s přijetím zmocnění: nepochopitelně není součástí první strany listiny, ale překvapivě se nachází na druhé straně dokumentu. „Já tuto listinu nikdy v ruce nedržela. Podpis je pravý, ale z něčeho jiného," prohlásila Alexa.

Advokát Ortman je přesvědčen, že leckteří lidé z hejtmanství věděli o věci více než Alexa, ale teď vinu házejí právě na obžalovanou, která jako ředitelka pouze plnila své povinnosti a vykonávala úkoly, které dostávala. Také nepochybně připomene historii případu. „Trestní oznámení bylo původně podáno na jiné lidi – a nakonec to skončilo u bývalé ředitelky STIS, která má být stíhána i za věci, které se děly po jejím odchodu," řekl Deníku Ortman. Ten má zcela jasno, co bude v jednací síni prosazovat: trestného činu se obžalovaná nedopustila.