Zatímco někteří si ve čtvrtek krátili sváteční odpoledne na letenské pláni pouštěním draka, kolem šesti set lidí zvolilo o pár desítek metrů dál na 17. listopad trochu jiný program. Příznivci prezidenta Miloše Zemana, odpůrci islámu, ale i krajně pravicoví extremisté se ve tři odpoledne sešli na shromáždění, které nakonec z nespočtu akcí k 17. listopadu způsobilo asi nejvíce pozdvižení.

O slovo se mohl přihlásit každý z přítomných 

Ze začátku to tak příliš nevypadalo. Organizátoři akce rozestavili na Letné kromě pódia i stánky, kde mohli lidé podepsat petici Proti právu šaría v České republice. Stovky lidí, z nichž někteří na sobě měly uniformy, postávali a poněkud znuděně naslouchaly nekonečnému proudu řečníků. O své tři minuty slávy na pódiu se mohl přihlásit každý z přítomných.

V davu šlo narazit i na některé „známé firmy" extremistické scény. Dorazil například předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš, i když tentokrát nevystoupil. Možná proto, že na jedné z minulých akcí jeho řečnění přerušili policisté, kteří ho za něj přišli zatknout.

Na shromáždění zahrál Ortel 

Trochu energie do přítomných vnesla zpráva, že dorazil hudební idol národovecké scény Tomáš Ortel. Zahrál pár písniček včetně slavné Mešity, dlouho se však nezdržel. Mezi pořadateli podobných akcí po něm prý byla rvačka.

Celkově připomínala akce na Letné oslavy prvního máje, spíše než divoké a agresivní demonstrace, které se v Praze odehrávaly loni touto dobou. Dokonce i účastníci působili až smířlivě.

Část účastníků se vydala na pochod 

„Ať si tady klidně mešitu postaví, to není proti zákonu. Ale vláda musí řešit nelegální imigranty, kteří zákon prokazatelně porušují," uvedl například Václav Šimek, který je členem organizace jménem Domobrana okresních měst a přijel do Prahy na demonstraci z Olomouce.

Poměrně klidná, snad až nudná atmosféra celé akce však nabrala rychlý konec poté, co se „tvrdé jádro" shromážděných v počtu zhruba dvou až tří set lidí vydalo na pochod do centra města.

„Izrael tu nechceme"

Ještě na Letné se z davu začala ozývat nacionalistická hesla, jako „Čechy Čechům" a „nic než národ". Pochodující pořvávali také „Izrael tu nechceme" přímo před ambasádou židovského státu. A ke klasickým „evergreenům" národoveckého skandování přidali také vlastní originální příspěvky, kupříkladu důmyslné „scheisse Alláh."

Pochod od počátku provázely desítky policistů, kteří jej vedli jinou než plánovanou trasou. Dostali totiž echo, že na té původní na ně čekají názoroví odpůrci.

U Rudolfina se situace zkomplikovala 

Chytří studenti však policejní lest prohlédli a na průvod si počkali i na trase nové, která vedla přes Malostranskou kolem budovy Filozofické fakulty a měla pokračovat na Betlémské náměstí.

U Rudolfina, kde na pochodující čekalo velké množství těžkooděnců, někteří dokonce se psy, se však situace zkomplikovala. Za Mánesovým mostem se skupina odpůrců pochodu posadila na silnici a odmítla průvod pustit. S touto „překážkou" si velmi rychle poradili přítomní těžkooděnci, o kus dál však narazili na ještě větší skupinu aktivistů.

Účastníci si na Betlémském náměstí poslechli proslovy

Policisté skupiny oddělily a po nějaké době, kdy po sobě obě strany hulákaly urážky, se podařilo národovce odklonit na Betlémské náměstí jinou cestou, zatímco jejich odpůrce držela „v šachu" armáda těžkooděnců. Vše se tak nakonec obešlo bez potyček, v Křižovnické ulici však byla přerušena doprava.

Poté, co zdárně dorazili do cíle na Betlémské náměstí, si účastníci pochodu poslechli ještě několik proslovů a poté se rozešli. Závěr akce jim možná trochu znepříjemnil jeden z obyvatel okolních domů, který z okna nahlas pouštěl písně Marty Kubišové.

Čtěte také: Průvod zemanovců prošel i přes odpor odpůrců Prahou