Na místě bylo vidět ženu lapající po dechu a muže s další ženou, kteří se ji snažili uklidnit. Pán vysvětloval, že manželka dostala astmatický záchvat – ovšem vše bude v pořádku, protože v tašce má inhalátor.

V pořádku to nebylo a dušnost se stále zhoršovala. Inhalátor totiž chyběl; žena ho zapomněla doma. Jako náhrada posloužila ochranná gumová rukavice z výbavy hlídky, do níž žena pomalu dýchala – a skutečně se ještě předtím, než dorazili přivolaní záchranáři, podařilo pacientku stabilizovat, aby se její stav dále nezhoršoval. Sanitka ji pak odvezla do nemocnice.

Kontrolu vystřídala masáž srdce
Nezvyklé přerušení provázelo práci taxitýmu pražských strážníků, který právě v centru Prahy kontroloval řidiče taxislužby. Skupinka mávajících osob upozorňovala, že se něco děje v podloubí Malostranského náměstí. Na chodníku tam bezvládně ležel starší muž nejevící známky života. Sanitka už byla na cestě; přivolala ji svědkyně, která viděla, jak se kráčející muž náhle sesunul na zem. Strážníci se postarali o první pomoc v podobě nepřímé masáže srdce doprovázené dalšími úkony podle pokynů operátorky záchranné služby. Záchranáři následně pacienta odvezli do nemocnice.

Čtěte také: Pražané se rádi zapojí 
při záchraně života