Klíčové hlasování bylo na ČSSD, jejíž poslanci neumožnili schválit program bezpečnostního výboru, řekl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka, který byl na schůzi výboru jako host. Jednání označil za zklamání. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) to byla ostuda, hlavně sociální demokracie.

Podle předsedy výboru Romana Váni (ČSSD) bylo jednání výboru nestandardní od jeho svolání. K navrhovanému tématu se podle něho už výbor nesejde, nepřísluší mu to. "Sociální demokracie trvá na svém návrhu na zřízení vyšetřovací komise k této záležitosti, budeme v úterý na plénu Sněmovny návrh předkládat," řekl Váňa.

Kvůli výboru se na twitteru opět střetli předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš a první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Babiš označil situaci za frašku, když "ČSSD se spojila s ODS, TOP 09 a jednou komunistkou a spolu odmítli slyšení policistů". "Dobře inscenované a sehrané divadlo, stejně jako na Bezpečnostní radě státu. Čeho se ČSSD bojí?," napsal Babiš. "Ano, fraška. V tragické režii poslance hnutí ANO za zády předsedy výboru Váni," odepsal mu Chovanec v narážce na okolnosti svolání výboru jeho místopředsedou za ANO Bronislavem Schwarzem.

Jurečku zarazilo, že někteří poslanci nejprve hlasovali pro návrh jeho stranického kolegy Ivana Gabala, podle něhož měli policisté a žalobce před poslanci vystoupit a následně se mělo debatovat o vzniku vyšetřovací komise. Pak ale podle něj stejní poslanci nehlasovali pro program schůze. "Ve mně to budí velice zajímavé otazníky, proč to někteří poslanci udělali," uvedl Jurečka. Podle něj klíčové hlasování neprošlo kvůli zástupcům ČSSD.

"Je to ostuda těch, kteří způsobili, že dnes tady nemohli lidé promluvit, a zejména je to ostuda sociální demokracie," komentoval jednání výboru Pelikán.

Člen výboru Gabal soudí, že ČSSD silou prosazuje špatný koncept policejní reorganizace, která konflikt mezi odborníky i politiky odstartovala. "Paradoxně my dáme prostor pokračování dezorganizace a následně ji budeme vyšetřovat vyšetřovací komisí. Je to horší varianta než hloupá, je to chyba," řekl Gabal. Stále existuje podle něho šance policejní útvary konsolidovat, chybí ale vůle sociálních demokratů. Policejní reformu schválil ministr Chovanec a jeho krok podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Já osobně mám pocit, že stojím před tím, zda mám zachraňovat právní stát, anebo koalici, a to je prostě velice špatná volba," dodal Gabal.

"Jsem zklamán z toho, že poslanci bezpečnostního výboru nemají zájem nechat pouze promluvit policisty a poté rozhodnout o tom, co s tím budeme dělat," podotkl místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO), který jednání řídil. Podezření policistů ÚOOZ vůči policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému ohledně úniku informací označil za závažnou informaci. Pokládal za důležité, aby se i veřejnost dozvěděla, co chtěli říci.

Člen výboru z TOP 09 Daniel Korte mluvil ohledně jednání výboru o chaosu a nařkl Schwarze z neschopnosti řídit 15 lidí.