Podle kriminalistů má právě on na svědomí bombové výhrůžky, kvůli nimž musely změnit své plány tisíce lidí. Ve více než desítce měst po celé republice anonym telefonicky ohlásil umístění nastražených náloží – přičemž nevynechal ani takové lákadlo, jakým je pro původce bombové hrozby pražské hlavní nádraží.

Všude zasahovala policie společně se strážníky a v pohotovosti byli i hasiči. Rozsáhlá operace začala dopoledne evakuací budov magistrátu v Pardubicích, které zůstaly uzavřeny po celý den. Provoz byl na žádost policie přerušen i na pardubickém nádraží a policisté vyklízeli i jednu z tamějších škol.

Pět až padesát minut

Také v Praze nezůstalo jen u jedné akce. Čtvrt hodiny po poledni došlo na téměř hodinové vyklizení hlavního nádraží a jeho nejbližšího okolí (včetně uzavření stanice metra), už hodinu před polednem bylo nutno opustit rovněž všechny budovy magistrátu – včetně objektu Škodova paláce s úředníky i sídla primátorky na Mariánském náměstí.

Vlaky odjíždějící ze stanice Praha-hlavní nádraží kvůli prohlídce budovy nabraly zpoždění od pěti do padesáti minut; v dalších případech se cílovou nebo výjezdní stanicí stala jiná pražská nádraží – zejména stanice ve Vršovicích, na Smíchově, ale také v Holešovicích či Libni.

Větší policejní evakuace kvůli hrozbám anonyma zažili i v Plzni, v Jičíně, ale třeba také v Mladé Boleslavi či v Nymburce. Nástražný výbušný systém nebyl nalezen nikde – a policejní prohlídky neodhalily ani nic jiného, co by se bombě podobalo nebo působilo nebezpečně.

Přesto údajný původce všeho rozruchu stíhání neunikne – a pokud bude odsouzen, může počítat i s účtenkou za policejní zákroky a případně i požadavkem na náhradu ušlého zisku. Jak se strany železničních společností, tak i obchodníků, kteří museli mít zavřeno kvůli bezpečnostním opařením.

Místa ohrožená v úterý 10. května 2016 anonymním oznámením o uložení bomby.

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.

Situaci v celé České republice jsme sledovali ZDE.

Čtěte také: Anonym nahlásil bombu v pražském klubu, evakuováno bylo 300 lidí