„Trest beze zbytku vystihuje škodlivost jednání i osobu obžalované," zdůvodnil předseda senátu Martin Zelenka, proč ženě snížil trest na samou spodní hranici trestní sazby. Trest si Kapurová odpyká ve věznici s ostrahou.

Pozitivní test HIV. Ilustrační foto.
Nových případů HIV za prvních 7 měsíců roku v ČR meziročně ubylo

HIV se nakazila při aplikaci drog

Dnes osmadvacetiletá žena se o svém onemocnění dozvěděla v roce 2012 během druhého těhotenství. Byla odsouzena za to, že v letech 2012 až 2016 klienty a některé partnery o svém onemocnění neinformovala, navíc s nimi měla kromě chráněných sexuálních styků také nechráněné. Podle obžaloby měla styk s 37 muži. Za pokus o těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci jí hrozilo až dvanáct let vězení.
Kapurová u soudu dříve řekla, že se HIV nakazila při aplikaci drog, k prostituci se podle svých slov rozhodla, když byl její přítel ve vězení. S muži prý měla většinou orální styk, dočetla se totiž, že u něj není riziko přenosu nemoci tak vysoké.

Ilustrační foto
Počet nakažených HIV roste již 15 let, mužů s virem je šestkrát víc než žen

Nikomu nechtěla ublížit 

„Nebyla tak lehkomyslná, s klienty měla vždy prezervativ, bez něj provozovala jen orální sex," řekla dnes obhájkyně Věra Nováková. V odvolání žádala, aby odvolací senát skutek překvalifikoval na šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti, za který by Kapurové hrozil maximálně rok za mřížemi.

„Obžalovaná uvedla, že nikomu nechtěla ublížit, nikomu se nechtěla pomstít, věřila, že její počínání je minimálně rizikové a k přenosu nedojde," řeka Nováková. Podle Zelenky to ale není možné. "Ve vztahu k případu je podstatné to, kolik bylo poškozených a jakým způsobem s nimi ty styky prováděla (…), je třeba zdůraznit jednu věc, riziko přenosu je možné i orálním stykem," upozornil soudce.

Světový den boje proti AIDS. Ilustrační foto.
Nakažení virem HIV žijí nejvíce v Praze

Kapurová dnes zopakovala, že nikomu ublížit nechtěla. "Mrzí mě to, nevím, co bych k tomu měla dodat," řekla ve svém závěrečném vyjádření soudci.
Policie na jaře uvedla, že dalších 18 poškozených je zadokumentovaných v dalším vyšetřovacím spisu k tomuto případu.