„Vina byla prokázána spolehlivě,“ prohlásil předseda senátu Tomáš Kubovec. Gruzínec má podle jeho rozhodnutí také zaplatit manželce a dětem oběti odškodnění 2,6 milionu korun. Alijeva stíhá policie odděleně.

Vražda
Gruzínec popřel podíl na loňské vraždě podnikatele v Holešovicích

Pětařicetiletý Apchaidze, kterému za trýznivou vraždu hrozilo až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, vinu u soudu odmítl. „Obžaloba je založená na domněnkách a dohadech,“ prohlásila při úterním stání jeho advokátka Markéta Etlíková. Podle ní policie nezjistila motiv, nenalezla vražednou zbraň a neprokázala, že byl Gruzínec na místě činu. Podle státní zástupkyně však existuje dostatek nepřímých důkazů, že se muž na vraždě podílel - například kamerové záznamy či informace o telefonních hovorech.

Dvě hodiny po činu cizinci mířili na Ukrajinu

Ázerbájdžánský podnikatel přišel o život 29. června 2017. Jeho zranění si všimli holešovičtí strážníci poté, co umírající muž odpoledne narazil svým mercedesem do odstaveného kamionu v Jateční ulici. Podle obžaloby předtím obchodníka ve slepé části nedaleké ulice Na Maninách napadli Alijev s Apchaidzem, kteří přicestovali do Prahy o den dříve. Parkoviště si prý předem vytipovali jako vhodné místo k vraždě a s mužem si tam telefonicky domluvili obchodní schůzku.

Nehoda. Ilustrační foto.
Srážce aut v Holešovicích předcházela vražda, obžalobě čelí dva ciznci

Devětatřicetiletý otec dvou dětí údajně vůbec nestihl vystoupit z vozu, dvě z bodných ran ho zasáhly do srdce. Napadenému se ještě podařilo z místa činu odjet, brzy však ztratil vědomí a havaroval. Zdravotníci se ho déle než hodinu pokoušeli oživit, avšak neúspěšně.

Podle státní zástupkyně seděli Alijev s Apchaidzem už dvě hodiny po činu v autobuse mířícím do ukrajinského Lvova. Předtím se prý na nádraží na Florenci stihli převléct a část svých věcí tam vyhodili do odpadkového koše. Apchaidzeho později zadržela ukrajinská policie na základě evropského zatykače a v jeho telefonu údajně našla fotografii oběti.

Násilnou smrt batolete na pražském Opatově vyšetřují kriminalisté z 1. oddělení, zadržen byl sedmadvacetiletý muž.
V Praze muž ubodal batole. Policie vraha obvinila, hrozí mu výjimečný trest