Skupinu řádící nejen v metropoli, ale po celé republice, která má na svědomí vloupačky se škodou vyčíslenou na 14,5 milionu korun, se podařilo dopadnout v minulém týdnu. Zásahová jednotka udeřila po poslední akci členů skupiny, po vloupání do směnárny v Jindřichově Hradci. Jejich auto zastavila při odjezdu z místa činu. „Přijelo asi sedm vozů, vyskákali ozbrojení policisté v kuklách, obklíčili auto a začali posádku dostávat ven. Jednoho za chvilku odvezli," popsala zásah místní žena, podle jejíchž slov neobvyklý zákrok před budovou energetické společnosti E.ON v Pražské ulici v minulém týdnu vyvolal ve městě značný rozruch. Aby ne: policejní auta, mladí lidé v poutech, maskovaní policisté – a několik hodin uzavřená část ulice. To všechno obklopené policisty v uniformách i v civilu. A nikdo neměl ponětí, co se vlastně děje…

Pečlivé přípravy

Kriminalisté zatím vědí o 14 vloupáních do prázdných provozoven, provedených během noci nebo o poledních pauzách, jejichž cílem se od loňského ledna staly obchody po celé republice. Největší „ránou" bylo klenotnictví v Lounech, odkud si zloději odnesli kořist za 6,5 milionu korun. Vyšetřovatelé ale mají podezření, že skupina toho má na svědomí podstatně víc. Zřejmě působila i v dalších zemích; v sousedním Polsku, na Slovensku a v Maďarsku, ale dokonce až v Chorvatsku. Skutečné rozsah trestné činnosti i výši způsobené škody tak zřejmě teprve ukáže až další šetření.

Pospíšek v pátek připomněl, že dopadnout členy skupiny nebylo jednoduché. Akce měl gang skutečně velmi dobře připravené. Jeho členové se o místa činu předem vždy pečlivě zajímali a vybírali si provozovny bez kamer a čidel. „A byli trpěliví," konstatoval Pospíšek na adresu zločinců, neváhajících místo činu pozorovat i několik týdnů. K obhlídce totiž přistupovali nejen s důkladností, ale i s profesionalitou policejní sledovačky. Používali dokonce skrytě umístěné kamery! Měli tak zmáknutý nejen chod provozovny, ale zajímali se i o činnost policejních hlídek v jejím okolí. Udělali prostě vše pro to, aby je nikdo nepřekvapil. Odpozorovávali také bezpečnostní kódy a podle záběrů kamery ukryté v batohu si za pomoci chytrého počítačového programu vyráběli klíče, aby cesta za kořistí klapla bez problémů. V garáži v Košířích se různých klíčů našlo skoro šest kilogramů… I tak ale ještě měli k dispozici speciální nástroje na takzvaný bumping (vyťukávání) vložek zámků, umožňujících jejich otevření i bez klíče.

Hlavně opatrnost!

Podobné způsoby vloupání policie sleduje už od roku 2006 a podařilo se v těchto případech odhalit několik gangů. „Je to navazující. Měli dobré učitele," komentoval kriminalista z I. obvodu pražské policie Jan Zigáček typické znaky pro vloupání letos zadržených lidí.

Štěpánka Zatloukalová z policejního prezidia v pátek připomněla, že i tomuto způsobu vloupání se lze účinně bránit. „Až budete opouštět provozovnu, třeba jen na chvíli, nenechávejte nic náhodě. Všímejte si všech osob i předmětů, které jsou při odemykání či zamykání blízko vchodových dveří – a kódovací zařízení neumísťujte v blízkosti prosklených dveří či výloh," shrnula Zatloukalová zkušenosti, jimiž by se měl řídit personál všech provozoven.

Trezor ve Vltavě

Ne vždy se ale vyvedlo vše otevřít. Při vloupání do cestovní kanceláře ve vestibulu stanice metra Můstek si zloděj odnesl rovnou celý trezor vytržený z podlahy. Kasu, jež v té chvíli skutečně byla nedobytnou pokladnou, odnesl v tašce, s níž odjel tramvají; dodatečně pomohlo jeho rozřezání. Vykradený trezor pak kumpáni hodili do Vltavy rovněž na území hlavního města; policejní potápěči ho vylovili pod mostem Barikádníků.

Původně kriminalisté zadrželi pětici podezřelých. Obvinění nakonec krádeže a poškození cizí věci ve formě spolupachatelství a vyslechli tři muži ze Slovenska; jeden z nich má navíc na krku i přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Všichni následně skončili ve vazbě; zatím jim hrozí tresty od dvou do osmi let. Peníze a odcizené šperky za milion korun policisté zajistili.

Zlodějská anabáze dopadeného gangu

- Leden 2012: vloupání do zlatnictví v Mostě; škoda na ukradeném zboží se vyšplhala na téměř 600 000 Kč.
- Února 2012: přesun do východních Čech. Během tří měsíců se pachatelé vloupali do tří klenotnictví a jedné směnárny. Přišli si na více než milion.
- Květen 2012: návrat do Ústeckého kraje. V Lounech si zloději vyhlédli klenotnictví, kde si přišli na 6,5 milionu. Pak následovala série vloupání do klenotnictví v Hranicích na Přerovsku, Litoměřicích a Zábřehu na Šumpersku. Škoda se vyšplhala na téměř dva miliony.
- Konec listopadu 2012: skupina přesunula do Prahy. Jejich série vloupání začala v zastavárně v Praze 8. Tam bylo kořistí jen 10 tisíc. V prosinci si z prodejny značkového oblečení v Praze 3 odnesli peníze a oděvy za více než 300 tisíc. Kořist ze směnárny v Praze 1 pak byla ještě vyšší: 1,7 milionu.
- Leden 2013: pokračuje trestná činnost v Praze. Terčem se stala cestovní kanceláře v Praze 1, kde zloději způsobili bezmála stotisícovou škodu. Z podlahy jedné z kanceláří vytrhli trezor, který odnesli neotevřený; později ho hodili do Vltavy v Praze 8 pod mostem Barikádníků.
- Únor 2013: spadla klec. Poslední vloupání do směnárny provedla skupina v Jindřichově Hradci – to již ale byl pod dohledem kriminalistů. Bezprostředně po činu je zadržela zásahová jednotka Prahy. (zw, nov)