Dva občany Rumunska, kteří jsou důvodně podezřelí z několika případů okradení zahraničních turistů, se v těchto dnech podařilo zadržet pražským kriminalistům.

S vyšetřováním tohoto druhu trestné činnosti mají své zkušenosti. Případy tzv. „falešných policistů“, ve kterých se oběťmi stávají především zahraniční turisté, řešili již v minulosti. Pachateli byli pokaždé občané Rumunska.

Stejný postup, stejné role

Vymyšlený měli i stejný postup, stanoveny stejné role. Jeden z nich se vydával za turistu. S mapou v ruce kontaktoval vytipované zahraniční návštěvníky Prahy a ptal se jich na cestu. „Po chvíli se ke skupině připojil jeho společník, který se buď slovně, anebo za použití nějaké kartičky či blíže nespecifikovaného průkazu prohlásil za policistu,“ líčí strategii zlodějů mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Po turistech požadoval, aby mu předložili peněženky a ukázali obsah kapes za účelem „pátrání“ po falešných bankovkách, drogách, pravosti dokladů totožnosti nebo třeba platebních karet.

Zmizely bankovky i platební karty

Aby zvýšil jejich důvěru, zkontroloval vše nejprve u svého společníka. Ten po prozkoumání svých věcí z místa odešel. „Falešný policista následně kontroloval zahraniční turisty, kteří hned poté, co z místa zmizel, zjistili, že jim byla odcizena část jejich finanční hotovosti, v některých případech i platební karta. Vylákat PIN kód nebyl pro pachatele žádný problém. Okamžitě provedli neoprávněný výběr z bankomatu, a obohatili se tak o nemalé finanční částky,“ doplnila Miklíková.

Vzhledem k tomu, že k podobným krádežím docházelo především v centru Prahy, zabývali se jí pracovníci 3. oddělení kriminalistů policejního obvodu Praha I. Těm se také podařilo tyto případy úspěšně objasnit. Několik pachatelů této trestné činnosti dopadli již v letech 2005 až 2006. Všichni obvinění byli odsouzeni k odnětí svobody od jednoho roku do pěti let s následným vyhoštěním z území České republiky na dobu neurčitou.

Poté tento druh okrádání cizinců z Prahy dočasně zmizel. Objevil se opět na počátku letošního roku.

Spolupráce byla mezinárodní

Od té doby se případy s podobným scénářem začaly opět množit. Postupem času se jejich počet vyšplhal až na dvacítku. Kriminalistům se podařilo zjistit totožnost podezřelých osob a místa jejich výskytu.

„Byly vyhodnocovány veškeré poznatky, prováděny rekognice, tzv. znovupoznání osob podle fotografií s poškozenými a další šetření. Ve věci byla navázána úzká spolupráce s rumunskou policií, Europolem a kriminalisty z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy,“ doplnila Miklíková.

Klec spadla během uplynulého víkendu

Po nashromáždění dostatečného množství důkazního materiálu byli uplynulou sobotu oba podezřelí výtečníci zadrženi. Jednalo se o pětačtyřicetiletého muže, který se při trestné činnosti vydával za „policistu“, a jeho čtyřiatřicetiletého společníka, který při trestné činnosti figuroval jako „turista“. Oba jsou občané Rumunska.

„Byli obviněni ze čtyř spáchaných skutků, ve kterých se dopustili trestného činu krádeže, neoprávněné držení platební karty a poškozování cizích práv, u kterých je trestní sazba až tři roky odnětí svobody, a způsobili tak škodu ve výši téměř 100 tisíc korun. Následující neděli byli oba obvinění dodáni do cely předběžného zadržení s návrhem na vzetí do vazby. Vyšetřování tím ale není ukončeno, nelze totiž vyloučit, že trestní stíhání obou obviněných bude rozšířeno ještě o další skutky,“ uzavřela příběh falešných policistů Eva Miklíková.