Úlovkem celníků ovšem nebyly figurky virtuální, vykreslené jen na obrazovce, ale pěkně hmatatelné. Při kontrole kontejnerové zásilky směřující na konci března z Číny do pražské firmy našli celníci falešné hrací karty.

Místo slunečních brýlí kartičky 

Podle dokladů měly být uvnitř baterie pro elektrokola, nosiče zavazadel, sluneční brýle a ochranné lemy k trampolínám – a tohle všechno celníci v kontejneru také skutečně našli.

Navíc však ještě vynesli na světlo 175 kartonů po 640 sadách papírových kartiček značky Pokémon a 46 kartonů po 640 sadách kartiček značky Paw Patrol.

Od samého počátku měli podezření, že zde dochází k porušování práv duševního vlastnictví. Jinými slovy: že jde o padělky. To také potvrdil zástupce majitele ochranných známek.

Škoda za desítky milionů 

V případě, že by se nelegální napodobeniny, o nichž celníci předpokládají, že byly určeny pro český trh, dostaly do volného oběhu, škoda způsobená majitelům ochranných známek by dosahovala více než 40 milionů korun. Částky se v těchto případech vyčíslují podle ceny originálů.

Nyní již je jisté, že se falzifikáty k zákazníkům nedostanou. Nyní to možné; už neexistují. Konečnou stanicí pro zfalšované karty se stala drtička v Litvínově.

Zařízení specializované firmy zlikvidovalo 221 kartonových krabic s miliony zfalšovaných hracích kartiček, připomněl za celníky Jiří Nejedlý – s tím, že přesně se jednalo o 4 178 560 kartiček. „Rozdrcené padělky slouží jako alternativní palivo pro teplárny či cementárny," osvětlil definitivní osud odhalených padělků: vyletí komínem.

Čtěte také: Hra Pokémon Go si získala i hráče v Čechách