„Chtěl bych zdůraznit, že se jednalo o normální akviziční proces, který podléhal všem zákonným parametrům a zároveň se řídil běžnými procesy, tak jako každé jiné pořízení materiálu na ministerstvu obrany," uvedl Barták u Obvodního soudu pro Prahu 6 hned v úvodu své výpovědi. Jeho svědectví si z obžalovaných přišel vyslechnout jen Staněk, Parkanová opět nedorazila. Na dotaz soudkyně, zda se bývalá ministryně někdy chystá vypovídat, odpověděl její advokát Tomáš Sokol, že to neví.

Cena Franze Kafky. Ilustrační foto.
Margaret Atwoodová převezme Cenu Franze Kafky

Na nákupu se podílely stovky lidí

Barták popsal, že na nákupu letounů se podílely "stovky, možná i tisíce" lidí, a to nejen z ministerstva obrany, ale například také ministerstvo financí nebo vláda, která schvalovala jednotlivé kroky. "Nedovedu si představit, že po celou tu dobu, kdy do toho vstupovaly desítky erudovaných úředníků, by mohlo dojít k nějaké zásadní chybě a odchylce, aniž by si toho někdo všiml nebo na to upozornil," poznamenal.

Policisté na preventivní akci s chodci.
Nejen za tmy. Chodci musejí „svítit“ i přes den

Jiný svědek v kauze, pilot a expert na vojenskou techniku Karel Daňhel, Bartáka v minulosti obvinil v médiích, že na nákup letounů nejvíce tlačil právě on z pozice náměstka. Barták tehdy reagoval tak, že Daňhel, který zpracovával za generální štáb stanoviska k nákupu letadel, je "sprostý lhář". "Nebyl jsem nákupčí, jak novináři s oblibou psali. Žádného výběru jsem se neúčastnil, na žádných komisísch jsem neseděl," doplnil k tomu dnes.

Bikesharing v podobě žlutých kol Ofo začal 16. října na pražském Strossmayerově náměstí.
Pražané si od včerejška mohou půjčovat žlutá kola

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Nákup byl kritizován jako předražený. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení. Státní zástupce jim vyčítá to, že na cenu letounů nenechali zpracovat nezávislý posudek. Státu tím prý způsobili škodu 819 milionů korun. Ministerstvo obrany po nich tuto částku požaduje jako náhradu škody. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Ilustrační foto.
Metropole je doménou mužů. Platí to i pro ČSSD, která má kvóty