Podle obžaloby se v desítce případů měli dopustit nezákonných manipulací s cílem přijít k penězům - přičemž mělo jít o podvody, zpronevěry, úvěrové podvody a neoprávněné opatření platebního prostředku.

Nejkřiklavější případ, který kauzu odstartoval, se týká bankovního účtu s milionem korun, o který měla být loni v dubnu připravena 84letá klientka krátce po svém nástupu do domova. Peníze putovaly na soukromý účet Jiřího K., který se používal i k dalším transakcím souvisejícím s Petruškou.

Jiří K. tvrdí, že vše organizovala Petra B. - a jeho účet byl použit proto, že tolik peněz se nedalo vybrat na přepážce v hotovosti bez předchozího objednání hotovosti.

On pak prý vybral čtvrt milionu a peníze předal Petře B. - údajně na úhradu nájmu v Petrušce a také v seniorčině pražském bytě. Naopak Petra B. zase svaluje vinu na exmilence: on sám se domlouval se seniorkou, on byl strůjcem všeho; ji pouze požádali o odvoz do spořitelny.

Náhrada přes milion

A on prý také zneužíval toho, že měl za její nepřítomnosti přístup k razítku, což posloužilo k čachrům při žádosti o úvěry… Ty si skladník Jiří K. podle vlastních slov bral z lásky - aby prý pomohl zaplatit dluhy Petrušky. Naopak Petra B. tvrdí, že zneužíval i její e-mailovou adresu.

Také další z klientů zařízení, jemuž chyběla nezbytná akreditace k poskytování sociálních služeb i dostatek odborného personálu, přišli podle obžaloby o peníze.

Ve spise figurují třeba ztráta šperků a 2500 eur převzatých do úschovy, částka 142 tisíc vysátá z dalšího konta - či například zašantročených pět tisícovek s předstihem vybraných na nové zuby (podle Petry B. ale byla částkou pokryta jiná pohledávka). Dohromady poškození požadují náhradu více než 1,4 milionu korun.

Jsem připraven splácet škodu, kterou mi soud vyčíslí, řekl předsedkyni senátu Petře Benešové Jiří K., který prý svých kroků lituje a věci si podle svého vyjádření měl „lépe rozmyslet". Pozadí transakcí se soud bude snažit rozkrýt s pomocí výpovědí svědků a znalců.

Čtěte také: Šestajovice v šoku: Okrádat starce je ubohé a nemorální