Ministerstvo spravedlnosti a Exekutorská komora kvůli tomu podaly trestní oznámení, řekly vrchní ředitelka kabinetu ministra spravedlnosti Veronika Ludvíková a mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Višvader byl v jiném případu odsouzen a měl by nastoupit do vězení.

Společnost složila u exekutora peníze jako takzvanou jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu. Geosan Group se obrátil na exekutorskou komoru minulou středu s tím, že není jisté, zda Višvader s uloženými penězi nenakládá nezákonným způsobem. Není prý totiž známo, kde se v současnosti Višvader nachází. „Mgr. Višvader podle sdělení zástupce společnosti Geosan již delší dobu nekomunikuje a zdržuje se na neznámém místě,“ uvedla Ludvíková. Podle Báčové nyní místa, kde by mohl exekutor být, prověřuje policie.

Společnost Geosan Group sdělila, že 80 milionů korun složila na účet exekutora 6. prosince 2011 a do konce měsíce už byly peníze pryč. „Višvader uvedenou částku dle našich informací již v prosinci ze svého účtu převedl na dosud neznámé účty. Společnost se už deset dnů neúspěšně pokouší o spojení s Višvaderem, avšak ten na jakékoli pokusy o kontakt nereaguje,“ popsala situaci mluvčí Geosanu Vlasta Končelová.

„Jednání Mgr. Višvadera vnímáme jako selhání jednotlivce… Nyní věc prošetří orgány činné v trestním řízení,“ uvedla k tomu šéfka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Ministerstvo spravedlnosti a komora chtějí ve středu provést kontrolu v kanceláři Višvadera a pokusit se zjistit, k jakým pochybením došlo. Mluvčí komory podotkla, že na základě dostupných informací bude Višvaderovi pozastaven výkon úřadu.

„Současně ministerstvo zahajuje řízení o odvolání Mgr. Jozefa Višvadera z funkce exekutora, a to v souvislosti se skutečností, že zmíněný exekutor byl pravomocně odsouzen za trestný čin, který nesouvisí s aktuální kauzou, a má nastoupit k výkonu trestu odnětí svobody,“ řekla Ludvíková.

Exekuci na Geosan nařídil Okresní soud v Kolíně loni na podzim kvůli pohledávce 74,6 milionu korun liberecké firmy Baltom. Ta zajišťovala většinu prací na likvidaci lagun bývalé ostravské chemičky Ostramo. Likvidaci lagun má na starosti právě Geosan. „Informace o osudu složené jistoty nemá k dispozici ani společnost Baltom. Její insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová z tohoto důvodu požádala Krajský soud v Ústí nad Labem, aby uložil Komerční bance předložit soudu veškeré výpisy z účtu Josefa Višvadera za období od 6. prosince 2011 do současnosti,“ uvedla mluvčí Geosanu Končelová.

Kromě kroků exekutora podle ní budí pochybnosti i postup kolínského soudce Arnošta Olivy. „V otevřeném rozporu se svoji zákonnou povinností nepředložil Vrchnímu soudu v Praze námitku věcné nepříslušnosti Okresního soudu v Kolíně vznesenou Geosanem. Namísto toho urychleně nařídil exekuci a jejím provedením pověřil právě Višvadera,“ uvedla Končelová.

Jistota se při exekuci skládá proto, aby exekutor nebo exekuční soud odložil provedení exekuce do pravomocného rozhodnutí o návrhu na její zastavení podaného dlužníkem. Výsledkem pak například je, že dlužník nemá zablokovaný majetek. Pokud není exekuce zastavená, použije se jistota na úhradu vymáhané částky a souvisejících nákladů.