Vliv dvojice Rath - Pancová vnímá svědek jako pozitivní - a jejich osoby jako garanci důvěryhodnosti (a vzhledem k lékařské profesi obou jmenovaných i odbornosti). Podle Cihláře jejich vliv převážil nad pozicí tehdejšího náměstka hejtmana pro zdravotnictví Zdeňka Seidla.

Cihlář byl od roku 2008 členem představenstva nemocnice v Mladé Boleslavi a také působil na krajském úřadu ve správě silnic. Rath podle něj řídil středočeské zdravotnictví jako hejtman a povoláním lékař. Rovněž lékařka Pancová šéfovala díky takzvané ovládací smlouvě kromě kladenské i ostatním nemocnicím. „Chodili spolu jako jedna ruka, jedna noha, tak se to vnímalo. Všichni věřili, že to dělají v dobrém úmyslu," dodal Cihlář. Za jejich působení prý bylo všechno v pořádku.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Zdeněk Seidl podle Cihláře postupně ztrácel svou úlohu. „Bylo to dáno její (Pancové) stranickou odpovědností a také tím, že náměstek má pouze vedení nad odborem zdravotnictví a Kateřina Pancová byla šéfka nemocnic," dodal Cihlář.

Informace si podle něj předávali hlavně Rath s Pancovou (oba dříve ČSSD) a předkládali krajské radě materiály týkající se případných zakázek, rozvoje a centrálního nákupu. „Rath s Pancovou byli garantem a všichni jim věřili. Nečekali, že by tam nějaký podvod mohl být," řekl Cihlář po soudním výslechu.