Hledaný muž.„Po 25letém mladíkovi pátráme také proto, že je na jeho osobu vydán příkaz k zatčení pro další trestnou činnost," připomněl Hulan s dodatkem, že hledaný Filip. O. má podle kriminalistů na triku delikty spadající do kategorie pouliční kriminality: okrádání lidí, kapesní krádeže i krádeže odložených věcí. Dalším z hříchů, za které by měl muž pykat, je nerespektování zákazu pobytu v oblasti Prahy 8.

Policisté věří, že hubeného muže vysokého 170 až 175 centimetrů, po němž bylo pátrání vyhlášeno už loni v srpnu, by mohli pomoci najít všímaví svědci. Popis mladého muže, který může vypadat spíš na věk kolem 27 roků, připomíná černé vlnité vlasy a hnědé oči. „Vypátrat tuto osobu není nic jednoduchého, neboť se dle zjištění kriminalistů pohybuje především mezi závadovými osobami v podobě zlodějů a drogově závislých," poznamenal Hulan.

Notorický nenechavec

Hledaný muž.Hodně podobně má na tom být také 41letý Slovák Richard M. Také jeho světem má být prostředí plné nenechavců, konzumentů drog i jejich dealerů. Správně by však měl pobývat mezi odsouzenými, protože na něho hned několik soudů a státních zastupitelství vydalo příkaz k dodání do výkonu trestu, příkaz k zatčení či předběžný souhlas se zadržením.

„Všechna tato justiční opatření mají jeden společný základ: hledaného lze vnímat jako notorického nenechavce," uvedl Hulan.

Třebaže detektivové zjistili, že hledaný by se měl pohybovat především v lokalitách Prahy 8 a 9 – ve Vysočanech, Libni a na Proseku – a v okolí obce Šestajovice na Praze-východ, od počátku loňského listopadu, kdy bylo vyhlášeno celostátní pátrání, se ho zatím najít nepodařilo. Asi 180 centimetrů vysoký cizinec má střední postavu, hnědé vlnité vlasy a modré oči.

Policisté věří, že při pátrání po hledaných mužích by mohly pomoci postřehy veřejnosti. Informace k jejich pobytu či pohybu jsou vítány na lince 158.

Čtěte také: Odsouzený podvodník se skrýval dlouhé roky