Ve středu o tom informovala mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle jejích slov byli kromě příslušníka vězeňské služby zadrženi ještě další dva podezřelí, kteří jsou civilními osobami. Všichni se podle kriminalistů podíleli na porušování předpisů o nálepkách k označení zboží a porušování práv k ochranné známce. Jinými slovy: jednalo se o podloudnický obchod s padělaným kuřivem, neoprávněně vydávaným za výrobky konkrétních značek. S ohledem na aktuální stav vyšetřování ale kriminalisté zatím nechtějí zveřejnit, odkud zboží pocházelo a komu bylo určeno.

„Předmětem zájmu zadržených osob byl dovoz a distribuce tabákových výrobků bez řádného označení, tedy v rozporu s daňovými a celními předpisy České republiky," uvedla Sandorová s tím, že nezákonné činnosti se skupina dopouštěla nejméně od loňského února. Ve věci, na kterou inspekci upozornila celní správa, již vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání.

Vedoucí sekretariátu ředitele Vazební věznice Pankrác Jiří Dolejší Deníku řekl, že o prohřešku příslušníka vězeňské služby, jenž prý v tomto uniformovaném sboru nepůsobí dlouho, jsou už na Pankráci informováni. „Víme o tom a pracujeme na tom," konstatoval s tím, že s ohledem na probíhající šetření nemůže upřesnit jakékoli podrobnosti; dokonce ani to, kde přesně byl stíhaný dozorce zařazen. Dolejší nechtěl komentovat ani otázku, je-li předmětem prověřování také skutečnost, zda se problémové cigarety nemohly dostávat k vězněným osobám. Mluvčí Sandorová ale kroutí hlavou: ne, zřejmě nedostaly. Tohle je první věc, která každého napadne, a tak se pochopitelně stala předmětem prošetřování. Výsledek? Negativní. Tomu, že by cigarety končily ve věznici, nic nenasvědčuje. „Se služebním zařazením příslušníka vězeňské služby dané činnost nijak nesouvisela," vysvětlila Sandorová, že si dotyčný našel „vedlejšák", zcela oddělený od jeho práce.

Dolejší přesto ujistil, že v reakci na zjištění detektivů generální inspekce vyvodí nadřízení personální důsledky. Jaké budou a kdy k tomu dojde je zatím otázkou. V úvahu přichází postavení dotyčného mimo službu nebo jeho propuštění ještě předtím, než se kauza dostane k soudu. I v této věci si ale na Pankráci uložili bobříka mlčení. „Informování si vyhradilo Generální ředitelství Vězeňské služby ČR," zdůraznil Dolejší.

Rovněž mluvčí centrály Gabriela Pohlová se ale pohroužila v mlčení. „Jelikož případ je pořád čerstvý, žádné informace poskytnout nemohu," naznačila Pohlová, že u vězeňské služby nefungují takové mechanismy jako u policie, která na zveřejněné informace o podezření na trestnou činnost příslušníků ve služebním poměru zpravidla reaguje okamžitě. A obyčejně sdělením, že příslušný nadřízený s personální pravomocí rozhodl o okamžitém vyhazovu ihned po informaci o sdělení obvinění.