Třicetiletý vězeň zemřel na Boží hod roku 2016 poté, co si schválně došel pro metadon, ač na něj neměl nárok. Podle výpovědí spoluvězňů využil toho, že měl stejné příjmení jako jiný odsouzený, který opiát dostával při léčbě drogové závislosti. Počínání dvojice dozorců, kteří vězně omylem předvedli ke zdravotní sestře, bylo kvalifikováno pouze jako přestupek. U Obvodního soudu pro Prahu 4 se zpovídá inspektor dozorčí služby, který událost následně nenahlásil nadřízenému.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Soud projedná případ úmrtí vězně po nesprávném podání metadonu

Sestra předvolaná jako svědek 

„Nejsem si vědom viny v tom, za co mě viníte," řekl soudci třicetiletý Šolc. "Sestra mi prostě řekla, že není potřeba volat lékaře, že (vězeň) bude spát. Po dvou hodinách ho kontrolovali dozorčí, nenahlásili mi žádnou výjimečnou událost. (…) Říkal jsem jim, aby na něj dávali pozor, aby na něj koukli," popsal. Sestra byla na dnešek předvolána jako svědek, odmítla ale vypovídat.
Celodenní služba Šolcovi končila v šest večer, pak odešel domů a vězeň později zemřel kvůli otoku mozku a dušení po otravě metadonem. "Jelikož mi za celý den nikdo nezavolal, předpokládal jsem, že je všechno v pořádku. Nehodnotil jsem to jako mimořádnou událost," vysvětlil Šolc, který je v současné době postavený mimo službu.

Pistole. Ilustrační foto.
Před soudem stojí varhaník, který zastřelil muže v parku v Praze 5

Obžalovaná sestra 


Obvodní soud původně dozorcovo počínání vyhodnotil pouze jako možné kázeňské provinění, nikoliv jako trestný čin, a postoupil případ Vězeňské službě. S tím se však neztotožnil nadřízený Městský soud v Praze, který toto rozhodnutí zrušil. Poté soudce Šolcovi uložil trestním příkazem půlroční podmínku, s čímž muž nesouhlasil, a proto se ve věci koná veřejné hlavní líčení.
Zdravotní sestru navrhla inspekce bezpečnostních sborů obžalovat z usmrcení z nedbalosti, za což by ženě hrozil jeden rok až šest let odnětí svobody. Státní zástupce na ni ale obžalobu nepodal. Uzavřel s ní dohodu o vině a trestu, v níž žena přijala uložení roční podmínky.

Soudkyně Helena Králová.
Na dočasném zproštění funkce se nic nemění, uvedl soud o Králové