Celníci zasahovali proti skupině osob české a slovenské národnosti, která dovoz padělků organizovala. V pondělí o tom informovala Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj. Odhalená skupina podle jejích slov zastávala roli prostředníků mezi tureckými dodavateli padělků a odběrateli v České republice - a v ojedinělých případech rovněž v dalších zemích Evropské unie.

Mravenčí práce

Na stopu nelegálních dovozů se celníci z odboru pátrání dostali díky dlouhodobému vyhodnocování poznatků o přílivu padělků, kdy analytici vyhodnocovali dostupné informace, hledali vzájemné souvislosti a možné vazby. Stejně jako kriminalisté používají celníci výrazu „mravenčí práce" - a prý je tomu tak málem doslova.

Pro leckoho bude možná překvapením, že za podloudným pašováním kontrabandu v podobě napodobenin textilu, obuvi i kabelek s žádanými značkami nestáli cizinci z Asie, kteří se stánkovým prodejem podobného zboží bývají často spojováni.

Tentokrát se „mravenci" dopídili skupiny osob kolem objektu, který podle jejich zjištění měl fungovat jako mezisklad zfalšovaných značek. Právě tam směřovaly dodávky produktů tureckého hospodářství, tam také měly napodobeniny značek zůstávat v mezidobí od přijetí dodávek zboží a jeho další cestou ke konkrétním odběratelům.

Dorazila zásilka

Předpoklady se naplnily do puntíku. Ukázalo se to v závěru minulého týdne, kdy celníci udeřili. Podnětem k zásahu znamenajícím spouštění závěrečné fáze realizace případu se stal příjezd kamionu s bulharskými poznávajícími značkami. „Při prohlídce skladu bylo nalezeno více než 19 tisíc kusů textilu, obuvi a také autodoplňků, u kterých vzniklo důvodné podezření, že se jedná o padělané zboží porušující práva duševního vlastnictví různých majitelů ochranných známek," konstatovala v pondělí Matějková.

Zásoby padělaného zboží byly skutečně rozmanité, převažovaly nicméně textilní výrobky. Zastoupení značek by bylo pýchou nejednoho velkého nákupního centra nebo outletu. Po víkendovém počítání dospěli celníci ke konečnému součtu: pokud by se jednalo o originální výrobky, jejich celkové prodejní hodnota vy se blížila deseti milionům korun.

Šetření pokračuje

Tohle číselné vyjádření ale zdaleka není konečnou výší způsobené škody. „Zadržené osoby jsou důvodně podezřelé, že i dříve dovezly do České republiky více než 90 tisíc kusů textilní konfekce a obuvi z Turecka, u kterých bylo podezření na neoprávněné označování ochrannými známkami již potvrzeno zástupci majitelů dotčených práv duševního vlastnictví," připomněla Matějková.

Ani tahle cifra ale ještě nemusí být konečná. V šetření středočeských celníků případ zůstává i nadále; vyšetřovatelé se také zabývají rozplétáním dodavatelsko-odběratelských vztahů, aby se dobrali ke zjištění, kam přesně napodobeniny směřovaly.

Jisté však je, že pokud zadržení skončí před soudem a podaří se jim prokázat vinu, mohou se na pěkně dlouhou dobu stát předmětem jejich zájmu výhradně oděvní součástky mundúru ze skladu věznice. V případě odsouzení je totiž ve hře odnětí svobody až na osm let.