Podle jeho slov bylo vítanou pomocí oznámení pozorného občana, který si ve Verdunské ulici v Dejvicích všiml výtečníků, kteří se nepočestným způsobem soukali do zaparkovaného Volkswagenu Passat s německými značkami; z něj pak ukradli vestavěný navigační systém.

Zlodějům prchajícím i s kořistí ve voze Peugeot se detektivové pokusili nadjet do míst, kudy podle jejich předpokladů mohli projíždět. A kriminalistům nutno přiznat, že se trefili přesně.

„Podezření se potvrdilo a policisté vozidlo vypátrali na ulici Argentinská v Praze 7. Pak již následovalo zadržení celé osádky," shrnul Daněk. V autě podezřelých se našla ukradená navigace - a nebyla jediná.

Kufr skrýval i další navigační systém, tentokrát ze škodovky. Ukázalo se, že ten zloději ukradli jen krátce předtím z auta zaparkovaného v Řepích, jehož majitel o návštěvě zlodějů ještě ani nevěděl. Obě navigace v hodnotě 160 tisíc korun se záhy vrátily svým majitelům.

Organizovaná skupina

Podezřelá trojice vyslechla obvinění z trestných činů krádeže, poškození cizí věci a poškozování cizích práv - za což podle Daňkových slov může být ve hře až osm let vězení. Hrozby vysokého trestu souvisí s tím, že kriminalisté jednání podezřelých kvalifikovali jako jednání organizované skupiny.

„Zároveň podali u dvou z nich podnět na jejich vzetí do vazby z obavy, že by mohli v protiprávním jednání pokračovat. U třetího tento podnět dávat nemuseli, jelikož byl na něj vydán příkaz k dodání do výkonu trestu - a tedy putoval přímo do pankrácké věznice, kam ho policisté svezli," podotkl Daněk.