Detektivové z takzvaného kapsa týmu, kteří se na odhalování kapesních zlodějů specializují, to ovšem mají zrovna tak – i oni zažívali jeden z vrcholů sezony.

Na frekventovaných místech nečíhali marně. Za poslední dny se kriminalistům I. pražského obvodu, kteří hlídkují v centru metropole, podařilo dopadnout hned osm nenechavců. Vesměs je chytili při činu; polapit kapsáře jinak, než je čapnout za žádostivou ruku přímo v akci, je téměř nemožné.

Jeden z pozoruhodnějších případů kriminalisté podle Hulaných slov řešili na Zámeckých schodech, kde si chorvatsky hovořící mladík a dívka ve věku 16 a 21 let vyhlédli už na první pohled návštěvníka ze zahraničí. „Toho chvíli pozorovali přes rozevřenou turistickou mapu a poté „zaútočili"," připomněl policista.

„Na poškozeného se dívka natlačila – a při tom mu prošacovala jeho příruční zavazadlo," přiblížil Hulan typickou taktiku. Vlastníka postupně změnily dvě bankovky, které dívka rychle zastrčila do kapsy svých kalhot.

Dával bacha, ovšem špatně

Ani mladík jen tak nezevloval. Po okolí se rozhlížel zcela cíleně. „Lidsky řečeno dával bacha – ale špatně," poznamenal Hulan. „Zjevně si totiž nevšiml, že je po určitou dobu pozorují dvě kriminalistky v civilu, které je také o chvilku později zadržely i s lupem," doplnil.

Na policejní služebně pak na zadrženou dvojici čekala hned dvě nemilá překvapení. Jedním bylo sdělení obvinění pro trestný čin krádeže – a tím druhým zjištění, kolik ve skutečnosti kořist čítala.

Cifry vypadaly úctyhodně, to ano – a podle nominální hodnoty bankovek si zadržení cizinci mohli chvilku připadat jako boháči: v součtu ukradli 60 tisíc. Ve skutečnosti však šlo téměř o pakatel; kořist přepočtená na českou měnu jen mírně převýšila sto korun. „Nicméně i tak se dopustili trestného činu," upozornil Hulan.

Zájem o batoh na zádech ženy

Dřív, než se cizinci podezřelí z krádeže stačili rozkoukat, spadla klec také v Melantrichově ulici. Tam detektivové dopadli trojici Rumunů ve věku 21, 27 a 41 let. Ti podle zjištění detektivů z kapsa týmu zaměřili svou nežádoucí pozornost na ženu nesoucí na zádech batoh, který se jí jeden z mužů pokusil rozepnout a prohledat; jeho dva souputníci při tom takzvaně dělali zeď.

Majitelka batohu si ale zlodějského počínání všimla – a tak se Rumuni začali tvářit, že oni nic; oni ani muzikanti. Oni přece nedělají nic špatného. Vše ale viděli kriminalisté číhající právě na takovéhle ptáčky – a ihned zasáhli. Trojici zadrželi, předvedli na služebnu, kde cizinci vyslechli obvinění z krádeže a putovali do policejní cely.

Všem obviněným hrozí v případě odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi; v případě mladistvého je sazba s ohledem na jeho věk poloviční.

Čtěte také: Kapsáři vymysleli fintu: cuknout eskalátorem