Proti účastníkům akce svolané Blokem proti islámu a Úsvitem – Národní koalicí, jejíž hvězdou se stal šéf německého hnutí Pegida Lutz Baumann podporující „evropské vlastence", se postavila asi 30členná skupinka příznivců utečenců.

Ta naopak s pomocí megafonu zdůrazňovala, že pomoc lidem v nouzi je samotnou podstatou člověčenství. Navzdory tomu, že aktivisté zastávající se migrantů byli v očividné početní menšině, akci desetinásobně početnějších protivníků podařilo se jim narušit a chvílemi přehlušovat projevy odmítající islám, příliv migrantů i Evropskou unii.

Vypjatá a emocemi nabitá atmosféra

Oba tábory – odpůrce migrantů převážně s českými vlajkami a jejich protivníky vybavené transparenty – museli policisté oddělit, aby zabránili střetům; ve vypjaté a emocemi nabité atmosféře hrozící nejenom potyčkami v podobě strkanic, ale snad i krveprolitím. Desítky těžkooděnců se proto postavily mezi nesmiřitelné názorové odpůrce a za svých těl vytvořily zeď; na místě měli práci i členové antikonfliktní­ho týmu.

Zastánce migrantů pak policisté doprovázeli i po skončení akce, kdy se tato skupina vydala směrem k náměstí I. P. Pavlova. Vyhodnotili, že je na místě pomáhat je chránit – zastánce migrantů totiž protivníci oslovovali s výzvami, aby si vše vzájemně vyříkali, čímž zjevně bylo míněno jednání takzvaně „na férovku" – pomocí pěstních argumentů nebo jiné formy souboje, v němž nehraje prim síla myšlenky, ale myšlenka síly.