Cizince, kteří nepůsobili jako nějaké malé ryby, ale byli velkoobchodníky, kriminalisté I. obvodu pražské policie zadrželi ve druhé polovině října.

Po měsíci, kdy už nehrozí, že by zveřejnění informací ohrozilo další šetření, to v sobotu připomněl Tomáš Hulan z policejního ředitelství. „Muži ve věku 30 a 43 let žili v metropoli luxusním životem, na který si vydělávali výhradně distribucí kokainu," poznamenal. S dodatkem, že starší z nich už byl v minulosti stíhán za pašování drog.

Vstávání do práce pro ně nebyl problém – a nejen proto, že klasické zaměstnání u nás nikdy neměli. „Jejich bohémský život začínal vždy kolem poledního, kdy vyráželi do úzkého centra metropole. Tam navštěvovali ty nejluxusnější bary a restaurace, kde hojně hodovali – a zároveň stejnou měrou „dealovali"," přiblížil Hulan zjištění detektivů.

O tom, že podezřelí na nelegálním trhu s návykovými látkami rozhodně nepatřili k obyčejným pěšákům, svědčí i obsah jejich kapes: když dvojici zadržela zásahová jednotka, oba muži dohromady u sebe měli téměř tři sta tisíc korun v hotovosti. U jednoho se našel rovný čtvrtmilion, druhý měl 35 tisíc (a další peníze v hotovosti měli i doma).

Žádná kvalita

Zjištění detektivů asi hodně zklame jejich odběratele: kupovali si pajcované zboží; rozhodně nic prvotřídního. Aby z prodeje kokainu vyždímali maximum, nabízenou drogu dotyční ředili až k maximální možné hranici. „To dokládají i výsledky domovní prohlídky," poznamenal v sobotu Hulan.

„V domácnostech zadržených totiž detektivové našli jednak víc jak 100 gramů 60procentního kokainu, jednak také 50 gramů směsi připravené k prodeji, která kokainu obsahovala už jenom 16 procent," konstatoval. A jestliže už tohle zjištění konzumenty nepotěší, ještě smutněji zní informace o tom, jaké látky dealeři používali k ředění: jednak kreatin, preparát určený pro růst svalů sportovců, jednak přípravek určený především pro odčervování zvířat: levamisol.

Za gram takovéhoto materiálu požadovali cizinci dva až dva a půl tisíce korun. Záleželo mimo jiné na tom, kdo byl kupcem: mezi desítkami svědků figurují jak ojedinělí odběratelé, tak i ti, kteří nakupovali s poměrně železnou pravidelností; někdy dokonce ve velkém.

Další distribuce

Jeden z kriminalistů pracujících na případu naznačil, že třeba mezi barmany lze najít kupce, který si pořizoval zásoby za účelem další distribuce. Počet zaznamenaných obchodů podle kriminalistů nasvědčuje, že podezřelí si spíš než na pouhé statisíce mohli přijít na milion.

Mužům obviněným z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami hrozí v případě odsouzení až desetileté pobyty ve vězení. Právě s ohledem na tento fakt skončili ve vazbě: v obavě před vysokým trestem by cizinci mohli uprchnout nebo se skrývat.