O tom, že skutečně spáchali skutky, které jsou jim kladeny za vinu, soud neměl nejmenší pochybnosti. O vině svědčí nejenom důkazy shromážděné vyšetřovateli a svědecké výpovědi obsluhy přepadených míst, které po pravdě namnoze nevyznívají zcela přesvědčivě a zcela neprůstřelně, ale především přiznání samotných aktérů. I soudce Pacovský připustil, že bez přiznání lupičů by zřejmě důkazní situace nebyla taková, aby umožnila uznání viny obžalovaných v případě všech spáchaných skutků.

K tomu, jak po svém dopadení spolupracovali s vyšetřovateli a poté vypovídali i před soudem, soud také přihlédl při stanovení výše trestů. Další okolností vnímanou jako polehčující byl věk pachatelů blízký věku mladistvých. Soud také ovlivnila nepředstíraná lítost. Naopak proti lupičům hovoří zejména množství činů, spáchaných loni mezi 10. listopadem a 13. prosincem, kdy byli dopadeni jen velmi krátce po loupeži v rakovnickém kasinu – a pokud by zadrženi nebyli, zřejmě by v páchání loupeží pokračovali. Přitěžující okolností je dále fakt, že šlo o loupeže spáchané více osobami, a to navíc se zbraní.

Skutečnost, že pachatelé měli pouze plynové pistole (či v jednom případě vzduchovou zbraň, která je rovněž volně prodejná), nelze podle slov soudce Pacovského přeceňovat. „Z hlediska vnímání poškozených nelze na první pohled rozeznat, že jde o méně nebezpečnou plynovou zbraň," připomněl předseda senátu, že plynovky i airsoftové pistole se vyrábějí jako kopie zbraní, které jsou skutečně schopné zabíjet. U jednoho z obžalovaných, Richarda Totha, navíc soud nemohl pominout, že se loupežné série dopustil ve zkušební době podmíněného odsouzení, a navíc v době, kdy mu byl uložen trest obecně prospěšných prací, ze kterého neměl vykonánu ani hodinu.

Šokující činy

Právě Toth se podle státního zástupce Zbyňka Vondry nejenom jako jediný zúčastnil všech šesti přepadení a byl vlastníkem dvou ze tří zajištěných zbraní, ale také zřejmě zastával pozici šéfa gangu. „Ne snad, že by byl vůdce, ale můžeme ho označit za iniciátora," podotkl k tomu soudce Pacovský. Tento obžalovaný má nejbohatší trestní minulost. Zbylá trojice kumpánů účastí na loupežích své okolí doslova šokovala. Dva z mladíků měli práci, dvojice bratrů se starala o rodiče, vážně zraněné při autonehodě, jeden z lupičů dokonce působil jako vedoucí dětského kroužku…

Zabavená auta

Nejpřísnější trest udělil soud po zvážení všech okolností případu právě Richardu Tothovi, který by si podle zatím nepravomocného verdiktu měl odsedět ve věznici s ostrahou 5 let a 10 měsíců. Současně v jeho případě soud rozhodl o propadnutí dvou plynových pistolí a auta Audi A8, které byly používány k páchání trestné činnosti, stejně jako kukly k maskování obličeje a nápisu Policie na suchý zip. O auto, kterým se pachatelé přesouvali na místo nejčastěji, má přijít také Martin Urban. V jeho případě jde o postarší Peugeot 405. Tento muž, který se podle soudu účastnil pěti přepadení, přičemž manipuloval se zbraní, by si měl ve věznici s ostrahou odsedět 4 roky a 10 měsíců. K o čtyři měsíce mírnějšímu trestu, na 4 roky a 6 měsíců, poslal soud do vězení Jakuba Mlsnu, jemuž také svým verdiktem zabavil pistoli a bombičku s oxidem uhličitým k jejímu pohonu. Soud vzal v úvahu, že tento obžalovaný sice opakovaně stiskl spoušť – z vazební věznice požádal matku, aby prodala jeho auto, a utržené desetitisíce odeslala jako částečnou náhradu způsobené škody. Nejmírnější trest, 3 roky a 10 měsíců – ovšem stejně jako ostatní ve věznici s ostrahou – dostal Michal Urban, který se účastnil dvou loupeží. Obžalovaní jsou také povinni nahradit před 50 tisíc korun způsobené škody.

Lze čekat odvolání

Uložené tresty označil soudce Pasovský za relativně mírné. Připomněl, že všichni mladíci byli odsouzeni za loupež, kde trestní zákoník počítá s odnětím svobody na dva roky až deset let. Verdikt ale zatím není pravomocný; všichni obžalovaní si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Na místě se nevyjádřil ani žalobce Vondra, byť proti výši udělených trestů nemá zásadnější námitky. Soud se ale neztotožnil s jeho kvalifikací, že šlo o řádění organizované skupiny. V očích senátu se jednalo o pouhé spolupachatelství s předchozí domluvou o rozdělení rolí na místě činu; pokud by se jednalo o zločinecký gang, musela by se zločinecká činnost vyznačovat vyšší mírou plánovitosti a koordinace. Také obhájci připomínali, že loupeže rozhodně nelze považovat za dobře připravené. Vždyť na jedné z vyloupených benzinek pachatelům uniklo, že je tam ještě druhá kasa, zaskočil je trezor s časovým zámkem, který neumožňuje okamžité otevření – a při přepadení kasina dokonce Martina Urbana kumpáni zapomněli na místě činu a vraceli se pro něj!

Nerozvážnost, která se nebude opakovat

Kamarádi znající se od dětství neloupili z hladu. Vlastně si vůbec nežili zle. Prostě si zkusili přijít k penězům i bez námahy. Obhájci obžalovaných takové počínání vysvětlovali jako projev sociální nezralosti, jako nedomyšlené jednání bez uvědomění si možných následků.

Už po svém zadržení, když se loni v prosinci ocitli ve vazební věznici, ale lupiči pochopili, jak velkou chybu udělali. Svědčí o tom mimo jiné omluvné dopisy, které rozesílali zpoza mříží. V sypání si popela na hlavu pokračovali i v jednací síni. S výjimkou Richarda Totha, jenž účast na první loupeži – mimochodem jediné nezdařené, jelikož pachatelé utekli bez kořisti – popíral, třebaže ho usvědčovaly výpovědi kompliců, v jednací síni lkali jako sbor kajícníků.

I Toth ale naznačil, že se hodlá napravit. „Vím, kde jsem chyboval, a už to nechci opakovat; ublížil jsem svým blízkým," prohlásil během závěrečné řeči. Nezastírá ale, jak ho mrzí, že kvůli kořisti, většinou v řádu desetitisíců, přišel o nóbl vůz, který v jednom případě přivezl pachatele k vyloupené pumpě. „Nic mi nezbylo, mám zabavené auto Audi A8, které jsem dostal jako dárek od rodičů," bědoval a řekl, že spáchané skutky by rád odčinil. „Radši budu chudej a svobodnej," nechal se slyšet.

„Byla to špatná věc; klukovina, za kterou teď budeme muset zaplatit tvrdou daň," shrnul měsíce svých úvah ve vazební věznici Martin Urban. „Kdybych to mohl vrátit, udělal bych to," podtrhl s důrazem na to, že rozhodně neměl v úmyslu někomu ublížit. „Největším trestem je, že jsme přišli o své milované, o přátele a o svobodu," řekl. Podobně hovořil i jeho bratr Michal: „Bylo to nerozvážné. Ta věc mě velice mrzí a všeho lituji. O lítosti hovořil i Jakub Mlsna. Ten už ale plánuje nový život. Bez zločinu. „Až tahle šílenost skončí, uděláme čáru a pojedeme dál," míní.

Se střílením pachatelé příliš neotáleli

Během jednoho měsíce na přelomu loňského listopadu a prosince spáchali pachatelé šestici loupeží. Pětkrát si odnesli kořist.

Neúspěchem skončil hned první pokus mladíků o zločin – noční přepadení benzinové pumpy nedaleko jejich bydliště na Rakovnicku. Dva maskovaní pachatelé přiběhli na čerpací stanici a jeden z nich namířil plynovou pistoli na muže z obsluhy; při pokusu vystřelit ale zbraň selhala kvůli závadě. Pachatelé poté utekli.Jen několik hodin po této akci byli pachatelé úspěšní jinde na Rakovnicku. Přepadenou pumpu nejprve jeden z kumpánů obhlédl, načež dovnitř vtrhli dva maskovaní ozbrojenci. Obsluhu lupiči donutili lehnout si na podlahu. Jako kořist si odnesli celou pokladu – odtrhnutou od pultu a s odříznutým kabelem. Celková škoda se vyšplhala na 21 440 Kč. Vedle kasy (15 444 Kč) si pachatelé odnesli ještě pět dálničních kuponů.Na Kladensku udeřili lupiči po desetidenní pauze. „Ani to nezkoušej a naval prachy," houkl jeden z kompliců na obsluhu. Kořist tentokrát nebyla hubená: 75 458 Kč plus tabákové výrobky sebrané z police za 2241 Kč. Předtím, než lupiči zmizeli, ještě třeskl výstřel z plynové pistole.Počátek prosince přinesl další přepadení pumpy u silnice R6 na Kladensku. Jeden z pachatelů pod pohrůžkou pistole strhl obsluhu na zem, což umožnilo vytrhnout zásuvky pokladny. Výsledkem byla škoda ve výši 17 111 Kč způsobená nájemci a 2600 Kč pronajímateli.Dej sem prachy byla výzva, která zazněla v první třetině prosince opět na Rakovnicku. Maskovaní pachatelé se znovu vypravili pro peníze, ale kořist byla hubená – třebaže jeden z lupičů dvakrát vystřelil. Obsluhující žena pachatele odstrčila, přičemž se pokladna zavřela. Loupeživá ruka stačila vyhmátnout pouze 900 Kč.Klec spadla krátce po přepadení kasina v Rakovníku, kam se pachatelé se zakrytými obličeji vypravili nejenom s pistolemi, ale i s páčidlem. To posloužilo k vytrhnutí šuplíku, zatímco zbraně držely v šachu obsluhu ležící na zemi. Kořistí se stalo 23 634 Kč plus 1338 korun z pultu; kromě toho si pachatelé vzali ještě cigarety za 217 korun. Podle obžaloby si lupiči odnesli ještě láhev skotské whisky – soud ale nevzal za prokázané, že ta zmizela právě během přepadení. Uchráněny zůstaly peníze v trezoru, třebaže lupiči žádali jeho otevření. Muž z obsluhy upozornil, že nedobytá pokladna má časový zámek, takže ji nebude možno otevřít dříve než po čtvrthodině. Muž vydávající pokyny ostatním zločincům nabádal, aby ho střelili do nohy, nikdo ale neposlechl. Velmi záhy po tomto činu byli pachatelé dopadeni. Stačili pouze s lupem dojet od místa činu k lesu.

Přesná místa jednotlivých skutků Deník neuvádí kvůli ochraně identity obětí.